Vela Luka
Pravna država :)
29.1.2015. 7:09:47h
Vlada blokira projekt marine od 60 milijuna kuna
Premda su Općina Vela Luka i Županijska lučka uprava napravile sve potrebne zakonske radnje da se odobri koncesija za igradnju luke nautičkog turizma u Veloj Luci, do danas nisu stigle potrebne suglasnosti Vlade RH za raspisivanje natječaja.
enjosmith / flickr.com

Premda su Općina Vela Luka i Županijska lučka uprava napravile sve potrebne zakonske radnje da se odobri koncesija za igradnju luke nautičkog turizma u Veloj Luci, do danas nisu stigle potrebne suglasnosti Vlade RH za raspisivanje natječaja. Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, na inicijativu mr. Dalibora Žuvele (HDZ), donesen je zaključak da će Općinsko vijeće Vladi uputiti pismo s preporukom da se ubrza donošenje odluke o izuzimanju dijela područja akvatorija u nadležnosti Županijske lučke uprave za potrebe marine.

- Nakon što Vlada ili nadležno ministarstvo donesu tu odluku, moći će se raspisati natječaj. Općina je sve potrebne korake u okviru svojih nadležnosti pravodobno poduzela - rekao je pročelnik Upravnog odjela za društvenu djelatnost, poljoprivredu i gospodarstvo Branko Joković.

- Projekt marine bitan je za Velu Luku i s nestrpljenjem očekujem njegovu realizaciju - kaže načelnik Tonko Gugić Bakan.

Županijska Lučka uprava Vela Luka u ožujku 2012. godine donijela je plan razvoja lučkog područja kojim se definiraju granice obuhvata luke nautičkog turizma. Općina Vela Luka je u travnju 2013. godine donijela izmjene i dopune prostornog plana uređenja za razvoj i uređenje lučkog područja. Dana 27. prosinca 2013. godine izdana je lokacijska dozvola za izgradnju luke nautičkog turizma Vela Luka, rješenje je postalo pravomoćno 22. siječnja 2014. godine.
Zapelo na Vladi

U izradu projektne dokumentacije do sada je uloženo oko 600 tisuća kuna - objašnjava Boris Žuvela, ravnatelj Županijske lučke uprave Vela Luka.
- Više puta sam kontaktirao Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture vezano uz problem prenamjene luke otvorene za javni promet u luku nautičkog turizma, te problem Marine u Veloj Luci i svaki put sam dobio odgovor da je administracija koju sređuje Ministarstvo odrađena i proslijeđena Vladi. Sada se čeka da se suglasnost za prenamjenu stavi na dnevni red Vladine sjednice - kaže Žuvela.

Nakon dobivanja suglasnosti Vlade RH slijedi odluka Županijske skupštine o raspisivanju natječaja za dodjelu koncesije. Trenutačno se u Veloj Luci može sidriti tridesetak jedrilica, a u novoj marini je planirano oko dvjesto vezova za velike jahte.

- Zaustavlja se investicija vrijedna šezdesetak milijuna kuna koja bi značajno utjecala na daljnji razvoj općine. Budući da je lokacijska dozvola postala pravomoćna 22. siječnja 2014. te da vrijedi dvije godine, bojimo se da bi mogla isteći - pojasnio je Žuvela.
Velolučani žrtve odnosa Milanović - Šegon?

Na otvaranju ACI-jeve marine u Slanom u listopadu prošle godine, premijer Zoran Milanović naglasio je da su marine strateški interes za Hrvatsku.
- Dodijelili smo koncesiju za marinu na Lastovu, a u postupku je i koncesija za Velu Luku - kazao je župan Nikola Dobroslavić, te dodao kako Županija radi i na tri projekta ekomarina - na Prevlaci, Trsteniku i na Lastovu.

Govori se da je Vela Luka kolateralna žrtva odnosa Milanovića i Branka Šegona, jer je bivši pomoćnik ministra financija financirao izradu studije o utjecaju na okoliš, zbog čega bi bio u prednosti na natječaju, no to ne znači da će koncesija biti njemu dodijeljena - tvrde odgovorni, a studija se može i otkupiti.

Piše: Dina Cahun
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved