Invazija na Jadran
22.1.2015. 16:09:30h
Švicarci navalili na Hrvatsku: franak ih časti s 15posto popusta
Dok svi oni koji su kreditima ili drugim obvezama vezani uz tečaj švicarskog franka ovih dana ne spavaju mirno, turistički radnici u Hrvatskoj i njihovi partneri u Švicarskoj koji tamo nude odmore i putovanja u Hrvatskoj za 2015. godinu, zbog te su akrobacije švicarske narodne banke postali konkurentniji i jeftiniji.
Dirk Olbertz / flickr.com

Dok svi oni koji su kreditima ili drugim obvezama vezani uz tečaj švicarskog franka ovih dana ne spavaju mirno, turistički radnici u Hrvatskoj i njihovi partneri u Švicarskoj koji tamo nude odmore i putovanja u Hrvatskoj za 2015. godinu, zbog te su akrobacije švicarske narodne banke postali konkurentniji i jeftiniji.

Rast tečaja švicarske nacionalne valute koji je u jednom trenutku učinio svakog Švicarca platežno jačim za oko 20 posto, istovremeno je cijene turističkih aranžmana, iskazane u eurima, također učinio povoljnijima, a putovanja pristupačnijima.

Brza reakcija

Zato je dobar buking za odmor u Hrvatskoj, koji je već započeo u Švicarskoj i prije rasta tečaja franka, ovih dana još bolji, pa je očekivati rast dolazaka turista iz Švicarske, kojih je lani nešto manje od 200 tisuća stiglo na odmor kod nas.

- Ovo je i inače razdoblje velikog interesa Švicaraca za putovanja, ali je situacija s frankom nešto ipak promijenila. Kako turoperatori iz Švicarske imaju uglavnom sve ugovore s hrvatskim partnerima iskazane u eurima, to smo na promjenu tečaja franka odmah reagirali snižavanjem cijene aranžmana za 15 posto u Švicarskoj i rezervacije idu odlično.

Snižavanje cijena morali smo napraviti da bismo ostali konkurentni na tržištu, a isto su napravili i turoperatori za sve druge velike turističke zemlje. Svoju ponudu u eurima u Švicarskoj su pojeftinile i Španjolska, Grčka, Italija, tako da Hrvatska nije posebno povoljnija od drugih. Svi smo na istom tržištu i borimo se za iste goste - kaže nam Tomislav Račić, vlasnik švicarskog turoperatora “Croaticum” iz Züricha, specijaliziranog za putovanja Švicaraca u Hrvatsku.
Šansa za zaradu

- Švicarcima je doslovno u jednoj minuti sve postalo za 20 posto pristupačnije, mogu sebi priuštiti 20 posto više nego jučer i oni će to znati iskoristiti. No, ne može se reći kako u Švicarskoj vlada bilo kakva euforija zbog jačine franka, jer ljudi brinu zbog gospodarskih kretanja u Švicarskoj koje bi takav tečaj mogao izazvati.

S druge strane, izvoznici, posebno hotelijeri i turistički radnici, očajni su jer su u trenutku postali skuplji za 20 posto za sve koji dolaze u njihovu zemlju. Postoje i oni klasični potrošači koji u trenutačnoj situaciji vide šansu za profitiranje, osobito u susjednim zemljama Njemačkoj, Italiji ili Francuskoj, gdje im je i prije ovoga već sve bilo povoljnije za kupnju, a sada je to još više - govori Račić.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved