Rovinj
Nameti +90%
20.11.2013. 18:31:49h
Rovinj: Gradonačelnik povećava gradske namete za 90 posto, oporba oštro protiv
Klub vijećnika SDP-HSLS u Gradskom vijeću Rovinja na današnjoj je tiskovnoj konferenciji obavijestio građane da gradonačelnik Giovanni Sponza novim odlukama namjerava povećati gradske namete za više od 90 posto, čemu se oštro protive.
SDPHrvatske / flickr.com

ROVINJ – Klub vijećnika SDP-HSLS u Gradskom vijeću Rovinja na današnjoj je tiskovnoj konferenciji obavijestio građane da gradonačelnik Giovanni Sponza novim odlukama namjerava povećati gradske namete za više od 90 posto, čemu se oštro protive.

Klub vijećnika SDP-HSLS ne podržava Prijedlog Odluke o komunalnoj naknadi i Prijedlog Odluke o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade, koje su na dnevnom redu predstojeće sjednice Gradskog vijeća 21. studenog, jer bi se, tvrde, donošenjem ovih odluka od 1. siječnja 2014. godine komunalna naknada građanima, obrtnicima i poduzetnicima povećala za stambeni i poslovni prostor za 90,5 posto.

- U obrazloženju su navedene zakonske osnove po kojima je izrađen prijedlog ove odluke, kao i zakonski okviri za utvrđivanje koeficijenata namjene, a ne spominju se razlozi predlaganja nove Odluke kao ni razlike u odnosu na postojeću Odluku iz 2001. godine. Međutim, ustanovili smo da je koeficijent namjene (Kn) u članku 8. za poslovni prostor za proizvodne djelatnosti smanjen s 5,00 na 2,63 i time promijenjen odnos između poslovnih prostora za proizvodne djelatnosti i za ostale djelatnosti sa sadašnjih 5:10 na 2,63:10, a za što nije dana niti jedna riječ obrazloženja. Time je poremećen i zakonski postavljen okvir za utvrđivanje koeficijenta namjene, rekao je Petar Radetić (SDP).

Radi usporedbe, izložio je da je u Poreču koeficijent namjene za proizvodne djelatnosti 4,00, a za ostale djelatnosti 8,00.

Klub vijećnika neće podržati Odluku o komunalnoj naknadi u predloženom obliku, a posebno neće podržati Odluku o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade, jer se tom Odlukom vrijednost boda povećava sa 0,21 na 0,40 kuna za četvorni metar stambenog prostora, što predstavlja povećanje od 90,5 posto.

- U obrazloženju predložene Odluke navedene su zakonske osnove po kojima je izrađen prijedlog ove odluke, kao i vrijednost boda nekih gradova, a posebno se ističu oni koji imaju puno viši bod. Također se naglašava da to neće utjecati na dosadašnje korisnike socijalne skrbi kao ni na one koji u poslovnom prostoru obavljaju proizvodnu djelatnost jer im se umanjio koeficijent namjene. Međutim, svih ostalih je više od 90% i njima će se ovim povećanjem vrijednosti boda komunalna naknada povećati za 90,5 posto, naglasio je Radetić.

- Pitamo gradonačelnika, koji kaže da je državna vlast bešćutna i da cijelu krizu svaljuje na građane i to na one siromašnije – na koga on svaljuje krizu? Svi vlasnici i korisnici stambenog prostora su obveznici plaćanja komunalne naknade, pa i tamo gdje se radi o obvezi gospodarskih subjekata, taj će se uvećani trošak prevaliti na zaposlenike, rekao je Tomislav Sošić (HSLS).

Iznio je primjer Poreča, gdje je vrijednost boda 0,25 kn/m2, što znači da je komunalna naknada za stambeni prostor viša nego sada u Rovinju za 19%, dok je za poslovne prostore (s obzirom da je koeficijent namjene niži i iznosi 4,00 i 8,00) niža za 5%. - Ukoliko bi se prihvatila ova Odluka, za stambeni prostor bi komunalna naknada u Rovinju bila viša od Poreča za 60%, a za poslovni prostor cijelih 100%, naglasio je Sošić, zaključivši da to dovoljno govori o Rovinju „kao gradu s jednom od najnižih komunalnih naknada u Hrvatskoj".

- Smatramo da je predlaganje ove odluke vrlo bezobzirno i bešćutno, jer se dodatno poseže u džep građana, kako bi se visina plaća i ostalih izdavanja proračunskih korisnika grada zadržala na istoj razini. Ne možemo prihvatiti da gradonačelnik manji Proračun u 2014. godini u odnosu na 2013. do kojeg dolazi radi kontinuiranog smanjenja gospodarske aktivnosti i broja zaposlenih, pa time i manjeg prihoda proračuna s osnove poreza na dohodak, komunalnih doprinosa, komunalne naknade..., pribjegava ovako velikim povećanjima pojedinih gradskih poreza, kaže Eda Kalčić (SDP).

- Krajnje je vrijeme da se gradska uprava konačno okrene stvaranju preduvjeta za razvoj, pa će rasti i proračunski prihodi, a u međuvremenu bilo bi poželjno pristupiti racionalizaciji, jer u protivnom će Proračun služiti samo za potrošnju. Ovakvom politikom, Upravni odjel za izgradnju i održavanje objekata koji u 2013. u Proračunu ima planirano za utrošiti oko 24 milijuna kuna, u nacrtu proračuna za 2014. je još samo 10,848 milijuna kuna, u 2015. godini neće imati niti kune, upozorila je Kalčić.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved