Razvoj otoka
19.11.2013. 23:21:12h
Koliko država ulaže u razvoj hrvatskih otoka ?
Na brodu Sea Star na vezu u gruškoj luci jutros je održana proširena sjednica vijeća Otočnog sabora. Uz analizu aktualnog stanja na otocima, s osvrtom na donošenje Zakona o regionalnom razvoju RH i njegovom utjecaju na otočno stanovništvo,te sprečavanje iseljavanja mladih s otoka govorilo se i o ulaganjima države u otoke za 2011. i 2012. godinu.
Comrogues / flickr.com

Na brodu Sea Star na vezu u gruškoj luci jutros je održana  proširena  sjednica vijeća Otočnog sabora. Uz analizu aktualnog stanja na otocima, s osvrtom na donošenje  Zakona o regionalnom razvoju RH i njegovom utjecaju na otočno stanovništvo,te sprečavanje iseljavanja mladih s otoka govorilo se i o ulaganjima države u otoke za 2011. i 2012. godinu. Okupilo se desetak predstavnika otoka iz Dalmacije,a svima se obratio predsjednik Udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor Denis Barić koji je odmah na početku podsjetio na probleme  otoka-nepovezanost, iseljavanje mladih,sputavanje razvoja turizma.

Prema njegovim riječima u 2011.  godini  Država je u razvoj otoka  uložila 1,423.587.903, ,a u 2012.godini  1.777.355.982,82. 96 proračunskih sredstava. Od tog iznosa na Dubrovačko-neretvansku županiju opalo je  330.386.690,70 kuna Barić je  kazao i da smatra kako su dubrovački elafitski otoci  su za razliku od drugih manjih otoka puno razvijeniji. Posebno se osvrnuo na prijedlog Ministarstva regionalnog razvoja i EU Fondova  da se sadašnja kvota subvencionirane vode umjesto po domaćinstvu subvencionira po članu. Budući se manipulira sa subvencioniranom vodom, traže reviziju svih subvencija za otočane.

-Ako bi ovo prošlo napravilo bi veliku štetu otočanima koji se bave turizmom. Stoga tražimo da se voda subvencionira i obrtnicima i gospodarstvenicima na otocima. Ukoliko  se to ne prihvati  možemo očekivati gašenje obrta na otocima i otkazivanje smještaja - poručio je među ostalim Barić.

I ostali okupljeni su se složili  kako Vlada ne čini dovoljno za otoke. Posebno oštar bio je načelnik Općine Mljet Đivo Market  koji je kazao kako se ne prati trend razvoja  te da propisima sputava razvoj turizma na otocima,posebice kada je riječ o mogućnosti izgradnje vjetroelektrana. A koliko se čini  na tome da se stanovništvo zadrži na otocima možda najbolje govori podatak s Mljeta  da je broj učenika upisanih u OŠ na Mljetu  pao sa 100 na 50 učenika.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved