Split
22.9.2013. 16:47:40h
Kerumu za dovršetak Hotela Marjan treba 15 milijuna eura
SPLIT - Za dovršetak hotela “Marjan” potrebno je uložiti još 15 milijuna eura – stoji u planu restrukturiranja prezaduženog dioničkog društva “Adriatic” koje je vlasnik vrijedne nekretnine na zapadnoj obali.
mlcastle / flickr.com

SPLIT - Za dovršetak hotela “Marjan” potrebno je uložiti još 15 milijuna eura – stoji u planu restrukturiranja prezaduženog dioničkog društva “Adriatic” koje je vlasnik vrijedne nekretnine na zapadnoj obali. Tvrtka u vlasništvu bivšega gradonačelnika Željka Keruma planira, ako se postigne predstečajna nagodba s vjerovnicima - čime bi se društvu vratila poslovna i kreditna sposobnost - projekt “Marjan” financirati novim kreditom, prodajom izgrađenog aneksa hotela s apartmanima i ulaganjem strateškog partnera. No, sada “Adriatic” nema radnog kapitala da bi se moglo nastaviti poslovanje i nedostaje mu 181 milijun za podmirenje dospjelih obveza prema vjerovnicima.

Da ne bi otišlo u stečaj - u kojemu bi se, prema mišljenju ovlaštenog revizora, naplatili samo vjerovnici koji na hotel “Marjan” imaju upisane hipoteke prvog reda (op. a. Hypo banka Austrija) - mora provesti nužne mjere financijskog i operativnog restrukturiranja u postupku predstečajne nagodbe. U Fini u Zagrebu za 18. listopada u 11 sati sazvano je prvo ročište u tom postupku.

U izvješću ovlaštenog revizora navodi se kako je Uprava društva vjerovnicima predložila plan restrukturiranja koji - među ostalim - predviđa prodaju dijela imovine i reprogram dugovanja, kao i da je Uprava uvjerena da će taj plan vjerovnici odobriti i da su mjere uključene u program restrukturiranja dovoljne da osiguraju nastavak poslovanja. No, revizor tvrdi da “u slučaju da vjerovnici usvoje plan, zbog kompleksnosti mjera koje treba provesti i dalje postoje materijalno značajna neizvjesnost hoće li društvo moći nastaviti poslovati.“

Prema planu restrukturiranja, dugovi za zajmove tvrtkama “Kerum” (29,9 milijuna), “Zakup” (310 tisuća) i “Kerum trgovini” (dva milijuna kuna), što je ukupno 32,2 milijuna kuna, pretvorili bi se u 161.154 novih dionica društva “Adriatic”. Te tvrtke su također Kerumovo vlasništvo. Nadalje, potraživanja tijela javne uprave i trgovačkih društava u državnom vlasništvu od 1,76 milijuna kuna bi se umanjila za 30 posto, odnosno za 528 tisuća kuna, te bi preostalih 1,23 milijuna “Adriatic” vratilo u roku pet godina uz godišnju kamatu od 4,5 posto.

Na isti način bi se - s 1,33 milijuna kuna na 935 tisuća kuna - smanjio, te reprogramirao dug Poreznoj upravi. Dug bankama od 32,25 milijuna kuna bi se umanjio za 1,92 milijuna kuna zateznih kamata, a glavnica od 30,32 milijuna bi se otplaćivala 15 godina, uz dvije godine počeka i uz pet posto kamatne stope. U planu se navodi i dug od 66,7 milijuna kuna prema ostalim vjerovnicima, koji bi se riješio poslije sklapanja predstečajne nagodbe i to jednokratnim podmirenjem, iako nije jasno na koji način.

Jednako tako, navedena je obveza prema tvrtki “Sapor”, u vlasništvu Kerumova nećaka Igora Sapunara, teška čak 112,4 milijuna kuna, koja bi se podmirila prijebojem potraživanja dviju tvrtki. Predstečajna nagodba neće utjecati na iznose radničkih potraživanja. “Adriatic” za plaće 73 zaposlenika duguje 2,3 milijuna kuna. Da bi plan restrukturiranja uspio, treba zaustaviti ovrhe radi prisilne naplate 4,91 milijuna kuna, koje su uglavnom pokrenule banke.

Piše: seebiz.eu/Slobodna Dalmacija

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved