Rast
17.2.2014. 14:36:31h
Valamar u 2013. ostvario porast poslovnih prihoda za 7,6posto
Turističke tvrtke u sklopu Valamar Adria holdinga u 2013. godini ostvarile su porast poslovnih prihoda za 7,6% i porast u broju nodenja za 2,1%.
ilustracija / croatialink.com

Valamar Adria holding objavio je rezultate poslovanja u 2013. godini temeljem privremenog godišnjeg nerevidiranog izvješća Uprave koji pokazuju porast ukupnih poslovnih prihoda za 7,6% na ukupno 1.063,8 milijarde kuna.

Prihodi od prodaje iz strateške turističke djelatnosti iznosili 1,05 milijarde kuna, te su u odnosu na 2012. godinu veći za 71 milijun kuna ili 7,3%. Turistička sezona 2013. godine bila je izazovna. Valamar je ostvario 4.179.127 noćenja, što je porast od oko dva posto u odnosu na 2012. godinu. Značajan rast noćenja ostvaren je u destinaciji Krk kao rezultat uspješnog ulaganja i širenja ponude u segmentu kampinga, dok je u Poreču i Dubrovniku došlo do pada broja noćenja u odnosu na 2012. godinu za dva odnosno jedan posto, a Rabac je ostvario rast od jedan posto. Porast prihoda od prodaje najvećim je dijelom rezultat rasta prosječne cijene od oko pet posto koji su omogućila velika ulaganja u Valamarove objekte posljednjih godina.
Operativna dobit iz poslovnih aktivnosti u 2013. godini iznosila je 41,3 milijuna kuna, odnosno 12% manje nego u 2012. godini poglavito zbog planiranog i pojačanog investicijskog održavanja turističkih objekata koja su posljednjih godina odgađana, a koja su nužna za održavanje konkurentnosti proizvoda na tržištu.

Konsolidirani ukupni prihodi Valamar Adria holdinga d.d. u 2013. godini iznosili su 1.174 milijuna kuna. Od ukupno 114,5 milijuna kuna bruto dobiti, 73,2 milijuna kuna odnosi se na dobit iz financijskih aktivnosti, najvećim dijelom realizirane uslijed prodaje dionica iz portfelja. Uslijed jednokratnog efekta povećanja vrijednosti odgođene porezne imovine pri pripajanju društva Dubrovnik Babin kuk Riviera Adriji d.d., iskazana je konsolidirana neto dobit od 180,3 milijuna kuna.

"Planirana ukupna ulaganja u turističku sezonu 2014. godine iznositi će oko 350 milijuna kuna, čime de Valamar grupacija u posljednjih 12 godina uložiti ukupno 2 milijarde kuna u hrvatski turizam. Za sljedeći investicijski ciklus od 2015. godine na dalje u pripremi su projekti ulaganja vrijedni preko 400 milijuna kuna. Ulaganja su ključ uspjeha jer jedino kroz ulaganja možemo postati konkurentni na europskom turističkom tržištu" - izjavila je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Adria holdinga.
Najznačajnije investicije za sezonu 2014. godine su hotel Valamar Dubrovnik President, hotel Argosy u Dubrovniku i hotel Zagreb u Poreču. Sva tri hotela podići de kvalitetu svoje ponude te dobiti novu zvjezdicu, pa de tako Valamar Dubrovnik President postati prvi hotel s pet zvjezdica u portfelju Valamara, a hoteli Zagreb i Argosy postat će hoteli s četiri zvjezdice. Izrazito velika investicija u visini od 188 milijuna kuna, odnosi se na ulaganje u Valamar Isabella Island Resort 4* na otočiću Sveti Nikola preko puta porečke rive. Ova investicija, koja je započeta u 2013. godini odvijat će se se u etapama a njezin završetak predviđen je za turističku sezonu 2015. godine.

"Ukupna davanja u državni, gradski, i županijski proračun, te u sustav turističkih zajednica, iznosila su 312 milijuna kuna u 2013. godini, odnosno 24 milijuna kuna više nego 2012. godine. Moramo istaknuti kako smo, kao i mnoge druge kompanije u našem sektoru, kroz razvojne kreditne linije i mjere poticaja za zaposlenike grupacije i nova zapošljavanja ostvarili pozitivne učinke na troškove poslovanja. Međutim, zbog povećane međustope PDV-a i udvostručene naknade za korištenje voda 2014. očekujemo dodatna opterećenja na profitabilnost od oko trideset milijuna kuna u 2014. godini. Zabrinjavaju i najave novih poreza i povećanja davanja, koji nikako ne bi smjeli predstavljati novo opterećenje. Uvjeren sam da je turizam najvažniji sektor za pokretanje značajnih investicija u Hrvatskoj, posebno ako se umjesto rastućih poreznih pritisaka oslobodi kapacitet turizma za financiranje rasta kroz nova ulaganja." - ističe Georg Eltz, predsjednik Uprave Valamar Adria holdinga.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved