Biznis na 18 rupa
15.2.2014. 8:31:50h
Golferi: Ne treba nam iskrčena šuma
S tek nekoliko rečenica obrazloženja ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i bez ikakve rasprave, Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru poslala prijedlog Zakona o šumama kojim se omogućuje gradnja golfskih igrališta i kampova na šumskom zemljištu.
iamkaspar / flickr.com

S tek nekoliko rečenica obrazloženja ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i bez ikakve rasprave, Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru poslala prijedlog Zakona o šumama kojim se omogućuje gradnja golfskih igrališta i kampova na šumskom zemljištu.

Budući da Vlada traži hitnu parlamentarnu proceduru za izmjene tog zakona, već se javljaju sumnje u dobre namjere izvršne vlasti kad je u pitanju raspolaganje šumskim bogatstvom. Predloženim zakonskim izmjenama šumsko zemljište automatski postaje građevinsko kada se takva prenamjena napravi u pripadajućim prostornim planovima.
Pod Vladinim nadzorom

Tako prenamijenjenim zemljištem upravljat će Vladina tijela za raspolaganje državnom imovinom i koristiti ga, kako je naznačeno u zakonskom prijedlogu, za pokretanje investicija. Mirela Holy, saborska zastupnica i predsjednica ORaH-a, ocjenjuje kako se ovakvim izmjenama Zakona o šumama otvara mogućnost za pogodovanje i korupciju.

– Praksa raspolaganja državnom imovinom, a posebno vrijednim prirodnim resursima, mora biti potpuno transparentna i smanjivati bilo kakav prostor za zlouporabe i malverzacije – kazala nam je Holy.

Od kombinacije prenamjene zemljišta iz šumskog u građevinsko i prava građenja na šumskom zemljištu mogli bi najviše profitirati ulagači u golfska igrališta. Bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma i saborski zastupnik HSS-a Željko Ledinski smatra kako državni sistem gospodarenja šumama i poslovna politika Hrvatskih šuma nisu bili prepreka investicijama u golfska igrališta.

– Apsurdno je da mi kao turistička zemlja nemamo izgrađeno nijedno igralište za golf i nadležna državna tijela, barem dok sam ja bio na čelu Hrvatskih šuma, bila su otvorena za projekte golfskih terena. No, koliko znam, uvijek bi zapinjalo zbog propisa u nekim drugim područjima koja nemaju veze sa šumama i gospodarenjem njima – svjedoči nam Ledinski.

Nikola Smoljenović, tajnik međunarodne Profesionalne golf asocijacije (PGA) za Hrvatsku, pozdravlja izmjene Zakona o šumama, ali nije suglasan s ocjenama kako se zakon mijenja zbog golfa.

– Vjerujemo da će izmjene Zakona o šumama pridonijeti razvoju golfa u Hrvatskoj, što je i u turističkom i u gospodarskom interesu zemlje. Golf treba zemljište obraslo drvećem, a ne iskrčenu šumu, tako da ulaganja u golf igrališta sigurno neće naštetiti našim šumama. Naravno da će trebati posjeći neko stablo, ali će biti i novih nasada – poručio nam je Smoljenović.
Međunarodna akademija

Za zaštitu okoliša, tvrdi, ključno je pitanje omjera izgrađenih objekata i samih igrališta na nekoj lokaciji, ali to, zaključuje, ne regulira Zakon o šumama.

– Ovog trenutka nekoliko investicija u golfska igrališta čeka realizaciju. Jedna je Srđ iznad Dubrovnika, ali ima i drugih, prije svega u Istri. Dodao bih i svojedobnu ponudu svjetske Profesionalne golf asocijacije da će financirati izgradnju golfske akademije u Istri za potrebe PGA Hrvatske – navodi tajnik PGA-e za Hrvatsku.

U Vladi smatraju kako je nacionalni interes predloženim zakonskim izmjenama zaštićen jer će zemljišta prenamijenjena iz šumskog u građevinsko i šume u kojima će se moći graditi golfska igrališta ostati u državnom vlasništvu.

Piše: Vedran Marjanović

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved