Trakošćan
19.9.2013. 10:50:52h
Milijun kuna za – ribarsku kućicu na Trakošćanu
Projekt obuhvaća i opremanje ribarske kućice u prikladan info-punkt, kao i izradu i postavljanje poučne staze na šetnici oko jezera
njaminjami / flickr.com

Nekad rezidencija slavne obitelji Drašković, dvorac Trakošćan, danas je eminentni muzejski prostor, ali i romantično i pitoreskno mjesto sa svojim bajkovitim perivojem i jezerom. Muzej godišnje posjeti oko 200.000 posjetitelja, što ga svrstava u neke od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj, ali kao i uvijek, ta bi brojka mogla biti veća. Za to bi pak trebalo naravno više truda uložiti u promidžbu kraja, ali i sadržaje pa je dobra vijest da je rad na osmišljavanju istih, upravo u tijeku. Naime, u sklopu projekta „Info-punkt i poučna staza Trakošćan", već su gotovo dovršeni radovi na obnovi ribarske kućice na jezeru. Projekt osim obnove, predviđa i prezentaciju prirodnih vrijednosti park-šume Trakošćan i pripadajućeg okolnog područja ekološke mreže

Održiv razvoj

- Projekt obuhvaća i opremanje ribarske kućice u prikladan info-punkt, kao i izradu i postavljanje poučne staze na šetnici oko jezera sa oko 20 info-ploča - objasnila je Alenka Car, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenom prirodnom baštinom Varaždinske županije.

Kazala je kako su sredstva za projekt odobrena u sklopu petogodišnjeg Projekta integracije u Europsku uniju, Natura 2000, kojim Ministarstvo zaštite okoliša želi pružiti podršku javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode i zaštićenim prirodnim vrijednostima u županijama. Projekt se financira zajmom Svjetske banke od 20,8 milijuna eura, od čega u Varaždinsku županiju ide 170.000 eura ili nešto više od milijun kuna.

- Cilj i "benefit" ovog projekta prvenstveno je zaštita prirode, odnosno mogućnost očuvanja prirodnih vrijednosti, a na lokalnoj zajednici je zadaća da iskoristi zaštićenu i očuvanu prirodu u konceptu održivog razvoja - poručila je Alenka Car.

Stručna podloga

A ono što bi uz ovakve projekte, moglo značajno doprinijeti promidžbi kraja kao turistički vrijednog, je proglašenje parka prirode Hrvatsko zagorje. Inicijativa je pokrenuta prije desetak godina, a od Alenke Car doznajemo kako je sada u tijeku izrada stručne podloge za valorizaciju, koja će biti temelj za daljnje aktivnosti za proglašenje parka. Ljudi iz struke slažu se da će za stanovnike ovog kraja, proglašenje parka značiti mnogo u smislu revitalizacije područja koje polako odumire.

Piše: Danica Pajtak / VLM

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved