Inspekcije
2.2.2014. 12:01:06h
Devet inspekcija za kontrolu ugostitelja destimulativno je za turizam
Među saborskim se klupama, u sklopu 12. sjednice, našao prijedlog zakona o turističkoj inspekciji. Riječ je o jednom u nizu prijedloga zakona o inspekcijskom nadzoru proizašlih iz odluke Vlade o ukidanju Državnog inspektorata, koja je stupila na snagu 1. siječnja ove godine.
zhaffsky / flickr.com

Među saborskim se klupama, u sklopu 12. sjednice, našao prijedlog zakona o turističkoj inspekciji. Riječ je o jednom u nizu prijedloga zakona o inspekcijskom nadzoru proizašlih iz odluke Vlade o ukidanju Državnog inspektorata, koja je stupila na snagu 1. siječnja ove godine. Naime, dosadašnje inspekcijske poslove Državnog inspektorata preuzet će pet ministarstava i to financija, gospodarstva, rada i mirovinskog sustava, poljoprivrede te turizma. Upravo su se po pitanju turizma "lomila koplja" između vladajućih i oporbe.

Naime, u ime predlagatelja zakona Vlade, pomoćnik ministra turizma Ratomir Ivčić iznio je kako će prijedlog zakona o turističkoj inspekciji jačanjem ovlasti inspektora poboljšati inspekcijski nadzor u ugostiteljskim djelatnostima i uslugama u turizmu. Tome su se usprotivili HDZ-ovi čelnici iz turističkih središta, gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev te načelnik Općine Preko Ante Jerolimov.

Jerolimov je izrazio bojazan kako će prevelike i jasno nedefinirane ovlasti inspektora moguće izazvati samovolju i inat nad ugostiteljskim i turističkim djelatnicima, čime se zapravo ide na štetu korisnicima usluga, dakle prvenstveno turistima. Podsjetio je na primjer od prošlog ljeta, kada su zbog zatvaranja hotela u Senju gosti doslovno izbačeni na ulicu i plažu.

- Ne može se platiti ta reklama u turizmu koja će nadoknaditi štetu učinjenu takvom antireklamom za hrvatski turizam, ustvrdio je Jerolimov.

Za njega je paradoksalna situacija da će ubuduće svaki ugostiteljski objekt biti podložan prema čak devet različitih inspekcija, dok s druge strane kontrolu rada "na crno", što je najčešći prekršaj u ugostiteljsko-turističkim djelatnostima, ubuduće provoditi Carinska uprava. Za Jerolimova je logičnije da to čine turistički inspektori koji su, kako kaže, povezaniji s turističkim zajednicama koje najbolje znaju tko im plaća, a tko ne plaća boravišnu pristojbu, odnosno tko prijavljuje, a tko ne prijavljuje goste.

Piše: Ante Župan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved