Zadar
18.9.2013. 18:57:21h
NA ČEKANJU PROJEKTI VRIJEDNI MILIJARDU EURA Gospodarska komora Zadar ne zna za interes potencijalnih ulagača!?
Prema procijenjenoj vrijednosti – 1,35 milijarde eura – šest projekata uvrštenih u Bazu/Katalog investicijskih projekata Hrvatske gospodarske komore, Zadarska županija nalazi se na drugom mjestu, odmah iza Primorsko-goranske županije.
dmytrok / flickr.com

Prema procijenjenoj vrijednosti – 1,35 milijarde eura – šest projekata uvrštenih u Bazu/Katalog investicijskih projekata Hrvatske gospodarske komore, Zadarska županija nalazi se na drugom mjestu, odmah iza Primorsko-goranske županije.
To su, podsjetimo, projekt izgradnje domova za starije i nemoćne osobe te zdravstvena rehabilitacija na području općine Preko, Pag Resort, Zdravstveni i wellness centar Nin, Pašman Rivijera, zdravstveni turizam u sklopu Specijalne bolnice Biograd, Termoelektrana Bravar.
Koliko je ovaj Katalog bio uspješan u promociji do sada uvrštenih projekata te u povezivanju nositelja projekata s potencijalnim investitorima, pokušali smo prvo doznati od Dinka Basiolija iz Županijske gospodarske komore.
„Za sada, nažalost, nemamo nikakvu povratnu informaciju o interesu potencijalnih ulagača. Ili ih nema ili možda investitori čuvaju za sebe tu informaciju, nemaju potrebu objaviti je na sva zvona.“- odgovara Basioli.
Za više informacija upućuje na pokretača Kataloga – Centar za investicije Hrvatske gospodarske komore.
„Informacije o projektima uključenim u Katalog investicijskih projekata HGK dobivene su putem županijskih komora ili direktno od nositelja projekata te kao takve daju prikaz dijela investicijskih mogućnosti na terenu. Što se tiče projekata s područja Zadraske županije, u Bazu investicijskih projekata HGK uvršeno je 6 projekata procijenjene vrijednosti 1,35 milijarde eura, što je po procijenjenoj vrijednosti projekata stavlja na drugo mjesto, odmah nakon Primorsko-goranske županije. Interes potencijalnih ulagača za pojedine projekte postoji, posebice za projekte iz područja turizma, infrastrukture, obnovljivih izvora energije itd. No u ovoj fazi nismo ovlašteni izlaziti s konkretnim informacijama o upitima i zainteresiranim investitorima za projekte iz baze.“ – odgovara direktorica Centra Silva Stipić Kobali.

NAJVRIJEDNIJI PROJEKT U ZASTOJU, A ONI NE ZNAJU?!
Centar i ŽK neinformirani o TE Bravar
Termoelektrana Bravar, uz Pašman Rivijeru, najvrijednija je investicija na području Zadarske županije uvrštena u Katalog, no budućnost ovo 500 milijuna kuna „teškog“ projekta dovedena je u pitanje nakon što je sredinom kolovoza, na zahtjev nositelja zahtjeva IGH LUX Energija d.o.o., Ministarstvo zaštite okoliša i prirode obustavilo postupak procjene utjecaja okoliš TE Bravar.
Sa stopiranjem projekta niti su upoznati u Županijskoj komori, niti u Centru za investicije.
„Što se tiče projekta Termoelektrane Bravar, Centar za investicije HGK nema saznanja i ne raspolaže informacijama koje navodite.“ – odgovaraju u Centru, a u ŽK-u:
„Do nas nikakva informacija o stopiranju projekta nije došla.“

NOVI PROJEKTI U BAZI
Skeptični nositelji projekta
O mogućnosti uvrštenja drugih projekata s područja županije u Katalog, Basioli kaže:
„Mi smo pozvali ljude da se jave, mada, neki su skeptični, a neki bi htjeli svoju ideju sačuvati za sebe i svojim kanalima doći do partnera.“

PROPUST ČELNIH LJUDI – Što radi Dario Jurin??!
Pomalo je nezamislivo da Županijska komora nema nikakvu povratnu informaciju o zainteresiranosti potencijalnih ulagača za projekte koji su od velikog gospodarskog značaja za područje Zadarske županije.
Radi li se o nezainteresiranost njezinih čelnih ljudi, počevši od predsjednika Daria Jurina, ili o očitom nedostatku komunikacije sa središnjicom u Zagrebu, ne znamo, ali bi Jurina i Komora trebali zauzeti proaktivan stav prema cijeloj stvari te se informirati o tako značajnim stvarima koje bi uostalom trebale biti u fokusu djelovanja Županijske gospodarske komore.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved