Inspekcije
24.1.2014. 10:07:13h
Jednog ugostitelja od sada kontrolira devet inspektora
Normative i cjenike, prijavu radnika, hranu, ispravnost vaga, sanitarne uvjete i brojne stvari u ugostiteljstvu, naravno, kontroliraju inspektori.
Jakob Hans / flickr.com

Normative i cjenike, prijavu radnika, hranu, ispravnost vaga, sanitarne uvjete i brojne stvari u ugostiteljstvu, naravno, kontroliraju inspektori.
No, ne jedan kao predstavnik Državnog inspektorata, nego njih ukupno devet iz isto toliko ministarstava, a što je najnovija praksa nastala nedavnim ukidanjem Državnog inspektorata. Uz Sanitarnu inspekciju, tu je i Poljoprivredna, Tržišna, Turistička, Porezna, ali i Inspekcija zaštite na radu i Inspekcija rada te Ribarska inspekcija.
Ipak, čini se da osječke ugostitelje od broja, pa i vrste inspektora, više muči način kontrole i posljedice za one koji se ne pridržavaju jasnih pravila u ugostiteljstvu.
Rad na crno
Osječki ugostitelj Berislav Mlinarević, vlasnik hotela i kavane Waldinger, kaže da su ga brojne inspekcije već posjetile.
- Svaka generacija političara koja je trebala novac zatražila ga je ili u cigaretama, automobilima, ili u ugostiteljstvu. No ovi, nazovimo ih novi inspektori, trebali bi se pozabaviti nelojalnom konkurencijom i udrugama koje rade na crno. Nitko ih godinama ne sankcionira, a ima takvih udruga koje upošljavaju na crno, ne provode fiskalizaciju, u lokalima se puši, toči se alkohol i radi izvan radnoga vremena, rekao je Mlinarević, koji je platio sve poreze, a radnicima se redovito isplaćuju plaće. Radi svega toga čini mu se, naglašava, da država stavlja namet kako bi uništila i ono malo postojećega gospodarstva, a posebice kad je u pitanju Slavonija.
Sličnoga je mišljenja i dugogodišnji ugostitelj Dalibor Borota, vlasnik restorana "Karaka", koji inspekcijski pritisak već osjeća. Iako kaže kako pozdravlja njihov dolazak i shvaća ih kao savjetodavce, smatra da bi trebali pomoći onim ugostiteljima koji žele pošteno i kvalitetno raditi, bez straha od represije.
- Činjenica je da bih za devet različitih inspektora vjerojatno morao uposliti osobu koja ne bi radila ništa drugo nego pratila zakone i njihove izmjene, no kako to nije moguće, njihov dolazak oduzima dosta vremena. No inspekcije je uvijek bilo i bit će je, zaključuje Borota, dodajući da je svakako potrebno skinuti stigmu s ugostiteljske branše, a u ovoj gospodarskoj situaciji pribojava se da to nije moguće.
“Stotinu” papira
Naime, mišljenja je da u ovoj situaciji nedostatka industrije i trgovine, ugostitelji su htjeli ili ne na meti inspektora koji su i prethodnih godina uredno obilazili ugostiteljske objekte, a radit će to i ubuduće. Njih devet ili trojica, odnosno samo jedna osoba, Boroti i Mlinareviću potpuno je svejedno. Rade prema zakonu i poštuju pravila te inspektore ne doživljavaju kao nekoga tko ih ugrožava, no nadaju se kako će ovaj udar na restorane i lokale uvesti reda među onima koji ne posluju na takav način. Više inspektora značit će moguće i više različitih kazni što je pretjerano, smatra Berislav Šebatić, vlasnik pizzerije “Slavonija” iz Đakova. “Stotinu papira i stotinu pravila doista je mnogo, no ono što smatram najvećim problemom je to što inspekcije ne daju rok za ispravak pogreške, nego radi sitnog nedostatka ispisuje velike kazne ili odmah pečate lokal. Mislim da bi trebali biti fleksibilniji i u slučaju nepravilnosti, najprije opomenuti pa ako se to ne ispravi u razumnom roku, tada poduzimati represivne mjere. Sad devet inspektora može ispisati po devet kazni. No, s druge strane, možda će baš radi toga biti očišćeno “crno” tržište”, zaključuje Šebatić.

Piše: Marija Mihelić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved