Rab
Privatizacija
23.1.2014. 10:31:51h
U privatizaciju sad idu hoteli Maestral, Plat i Imperial Rab
Kad je prije deset mjeseci Darko Lorencin postao čelna osoba Ministarstva turizma, turistički radnici govorili su da nema jednake kapacitete kao njegov prethodnik Veljko Ostojić. Iako je ministar turizma trenutačno možda najzahvalnija politička funkcija u Hrvatskoj, ispada da nije baš tako.
David Bailey MBE / flickr.com

Kad je prije deset mjeseci Darko Lorencin postao čelna osoba Ministarstva turizma, turistički radnici govorili su da nema jednake kapacitete kao njegov prethodnik Veljko Ostojić. Iako je ministar turizma trenutačno možda najzahvalnija politička funkcija u Hrvatskoj, ispada da nije baš tako.
Uz uspješno zaključenu sezonu u tišini je nastavio provoditi sve započete mjere koje su turizmu nužne već desetljećima. Počela je privatizacija Kupara, što je bio prvi korak prema novom valu ulaganja koji bi hrvatskom turizmu trebao dovesti nov profil ozbiljnih ulagača iz svjetske turističke industrije.
• Natječaj za Kupare ova je vlada najavljivala od kraja 2012., no rokovi su se stalno pomicali. Gdje je zapelo?
- To što smo tek nedavno dobili Registar imovine dovoljno govori o tome koliko su projekti poput Kupara bili ‘pripremljeni’. Svaka faza donosila je nešto novo. Napravljeno je mnogo posla, poput sređivanja zemljišnih knjiga, novih mjerenja, ponajviše u suradnji s DUUDI-jem, MORH-om, Ministarstvom kulture. Timskim radom uspjeli smo napraviti projekt koji može ići u javni poziv prema ulagačima. Sada napokon imamo datum. U idućih trideset dana predstavit će se ulagači i preuzeti dokumentaciju. Nakon toga Povjerenstvo će formulirati konačni natječaj i Vladi sugerirati najpovoljniji odabir i zatim će ulagači imati šezdeset dana da dostave obvezujuće ponude.
• Stoji li pred hrvatskim turizmom nov val ulaganja, i to onaj na kojem neće jahati ulagači poput onih koje smo imali 90-ih? Za Veliki Brijun konzultanti govore da će to biti prvi transparentan projekt u hrvatskom hotelijerstvu.
- Vidjet ćemo hoće li biti prvi ili drugi, tu su i Kupari. Sve na neki način evoluira i jasno je da, ako gledamo cijelu priču vezanu uz ulaganja, Hrvatska prije svega treba postati investicijsko odredište. Turizam je posebno osjetljiv jer je i kapitalno i radno intenzivan. Uključuje velika ulaganja i poslije velike troškove upravljanja. Naime, za uspjeh hotelijerskog biznisa danas je menadžment na prvome mjestu jer o tom umijeću na kraju ovisi profitabilnost hotela. Ova vlada napravila je mnogo na vraćanju povjerenja ulagačâ. Oprez je jedan od razloga zbog kojih je projekt Kupara išao sporije. Pred ulagače želimo izaći sa stvarnim stanjem. Htjeli smo potpuno počistiti lokaciju, posve ukloniti rizike. O tome ovisi hoće li vam se na natječaj javiti mešetari i nekretninski biznis ili ulagači iz industrije. Tko je god u Ministarstvo dolazio na razgovore, odmah mu je rečeno da će to biti javni natječaji, što je jedini pravi način da omogućimo tržišno natjecanje. Zbog toga dobivamo najboljega, što nam je konačni cilj, a onda ćemo imati kvalitetan turistički proizvod i turizam. Kupari i Veliki Brijun jako su nam važni jer među ulagačima moraju stvoriti pozitivnu sliku o Hrvatskoj kao investicijskom odredištu, drukčiju od one koje su stekli na projektima poput Brijuna rivijere.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved