Na biciklu
17.11.2014. 7:35:53h
Zašto je biciklizam dobar za cjelokupno gospodarstvo?
Europska biciklistička industrija danas zapošljava više osoba nego sektor rudarstva te gotovo dvostruko više osoba od industrije čelika, navodi se u prvom sveobuhvatnom istraživanju ovog sektora.
Transformer18 / flickr.com

Europska biciklistička industrija danas zapošljava više osoba nego sektor rudarstva te gotovo dvostruko više osoba od industrije čelika, navodi se u prvom sveobuhvatnom istraživanju ovog sektora.
Trenutno je u europskoj biciklističkoj industriji, koja uključuje proizvodnju, prodaju, infrastrukturu te turističke i druge povezane usluge zaposleno impresivnih 655 tisuća osoba, dok u rudarskoj industriji radi 615 tisuća ljudi, a u sektoru proizvodnje čelika 350 tisuća osoba. Ukoliko se trenutni udio od 3% putovanja biciklom diljem Europe udvostruči do 2020. godine, broj zaposlenika mogao bi narasti na čak milijun osoba.

Kevin Mayne, direktor razvoja u Europskoj biciklističkoj federaciji (ECF), navodi kako se radi o vrlo jasnoj poruci za vlade i lokalne vlasti diljem Europe. Mayne napominje: "Ulaganjem u biciklizam rješavaju se prometni, klimatski i zdravstveni problemi. No, ovim izvješćem dokazujemo da sa svakom izgrađenom biciklističkom stazom doprinosimo i razvoju cjelokupnog gospodarstva Unije. Ulaganje u biciklizam osigurava bolji povrat investicije od bilo koje druge opcije prijevoza".

Ovo je još jedan dokaz da transformacija ekonomije u zelenu i niskoguljičnu može otvoriti nova radna mjesta, ukoliko se osiguraju odgovarajuća ulaganja. Rezultati studije pokazuju da vožnja biciklom ima veći intenzitet zapošljavanja nego bilo koji drugi prometni potsektor.

Ono što je posebno zanimljivo je činjenica da se najveći broj radnih mjesta u biciklizmu vezuje uz turistički sektor koji zapošljava čak 524 tisuće osoba te u maloprodaji koja zapošljava 80 tisuća osoba. Inovacije kao što su e-bicikli i kampanje za sigurnost u prometu te infrastrukturni projekti mogli bi znatno ojačati sektor i pokrenuti novi val zapošljavanja, navodi ECF.

Leuven Research Institute, koji je proveo istraživanje, navodi kako su poslovi vezani uz biciklizam zemljopisno stabilniji od ostalih sektora te nude sveobuhvatna i lako dostupna radna mjesta čak i za niskokvalificirane radnike.

Za kraj, bitno je napomenuti kako biciklizam doprinosi znatno više lokalnom gospodarstvu od drugih načina prijevoza budući da biciklisti više obilaze i koriste usluge malih trgovina, restorana i kafića od korisnika drugih načina prijevoza.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved