Harač
9.11.2014. 9:19:52h
Putničke agencije plaćaju 25 posto PDV-a i kada to ne trebaju
Više od godinu dana nakon ulaska Hrvatske u EU, putničke agencije kojima se zbog europskih propisa knjigovodstvo okrenulo za 180 stupnjeva još uvijek ne znaju kako obračunati PDV.
Bracodbk / wikipedia.org

Više od godinu dana nakon ulaska Hrvatske u EU, putničke agencije kojima se zbog europskih propisa knjigovodstvo okrenulo za 180 stupnjeva još uvijek ne znaju kako obračunati PDV.
U tome im ne pomažu nadležne institucije, posebice Porezna uprava. Više ne vrijedi ista stopa PDV-a za sve usluge, razlika je i u tome radi li se s klijentom u Hrvatskoj ili inozemstvu, što agencije dovodi u situaciju da se drugačije postavljaju prema klijentima i uslugama u turizmu, koje se oporezuju stopom od 25 ili 13 posto.
Agencije stoga, kada nisu sigurne koju stopu primijeniti, a ne žele biti u prekršaju, obično primijene veću stopu PDV-a, koja je povoljnija za državu, ali ne i za agencije. Stoga  očekuju da će se financijska slika njihova poslovanja u 2014. godini pogoršati jer su za isti promet plaćali dvostruko veći porez.
- Nažalost, većina turističkih agencija ne razumije dobro kada radi u svoje ime i za svoj račun, kada radi u ime i za  račun kupca, a kada u ime i za račun dobavljača. Ako agencija pruža uslugu paket-aranžmana ili izleta, porez se obračunava prema posebnom postupku, odnosno na razliku u cijeni plaća se PDV u iznosu od 25 posto. Ako agencija bukira smještaj, plaća poreznu stopu od 13 posto, koliko i hotelijeri. Pokazalo se da ni mnogi porezni savjetnici ne razumiju dobro poslovanje turističkih agencija pa su linijom manjeg otpora sugerirali da u svim slučajevima kada turistička agencija pruža usluge u svoje ime mora primijeniti posebni postupak oporezivanja, što nije dobro rješenje jer se posebni postupak ne iskazuje na fakturi, a poslovni klijenti očekuju da mogu odbiti PDV. O tom se pitanju na naš zahtjev upućen još sredinom lipnja središnjem uredu Porezne uprave nije nitko oglasio - komentira Željko Trezner, direktor Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).
Moguće je da bi zbog toga brojne hrvatske agencije mogle preseliti svoje poslovanje u susjedne zemlje izvan granica EU, a postoji opasnost i da cijeli segment organizacije kongresa i poslovnog turizma doslovno nestane iz ponude hrvatskih turističkih agencija, u slučaju da se poseban postupak oporezivanja bude primjenjivao izvan okvira organizacije paket-aranžmana i izleta.

Piše: Željka Laslavić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved