Vodice
Izgradnja
21.10.2014. 6:16:50h
Vodice: u dužini od 1600 metara nizat će se cjeline za odmor i zabavu
Uređenje obalnog pojasa od rta Punta do Bristaka u dužini od tisuću i 600 metara povaćao bi sadašnju kupali šnu površinu u Vodicama za čak tri puta, a cijeli projekt koji, uz plažni prostor, predviđa i zdravstveno-rekreativne, sportske i zabavne tematske cjeline te prostore prilagođene djeci i starijima osobama koštao bi oko 20 milijuna kuna.
Karel Hrdina / wikipedia.org

Uređenje obalnog pojasa od rta Punta do Bristaka u dužini od tisuću i 600 metara povaćao bi sadašnju kupali šnu površinu u Vodicama za čak tri puta, a cijeli projekt koji, uz plažni prostor, predviđa i zdravstveno-rekreativne, sportske i zabavne tematske cjeline te prostore prilagođene djeci i starijima osobama koštao bi oko 20 milijuna kuna.

- Velik je to i zahtjevan projekt čak i po mjerilima velikih gradova, višestruko većih od Vodica. Nikad se ovako sveobuhvatno nije krenulo u osmišljavanje obalnog pojasa kao u ovom, vodičkom slučaju - ocijenio je na predstavljanju projekta i predloženim rješenjima uređenja u Kulturnom centru Vodice njegov koordinator mr. sc. Ratomir Petrov.

Prezentaciju projekta održali su sami autori, splitska tvrtka “Plimica” koja je okupila tim multidisciplinarnih stručnjaka, inženjera i arhitekata. Zanimljivo je da su na javnom skupu izložene tri varijante uređenja maritimnog, ali i kopnenog dijela obale.

Primarna tema projekta bila je, doduše, uređenje pomorskog dobra, odnosno uskog obalnog pojasa do ogradnih zidova privatnih imanja, no projektom su ponuđena i arhitektonska, sadržajna i hortikulturna rješenja obližnjih površina u privatnom vlasništvu.

Veće nasipanje mora

Površine između tematskih cjelina zamišljene su, kazano je, kao zeleni parkovi međusobno povezani šetnicom za urgentni promet, hitnu službu, policiju ili opskrbu te pješačkom stazom za bicikliste, rolere i šetače. Predloženo je i uvođenje specijalnog električnog vozila koje bi prometovalo od Vodica do Tribunja i natrag te dovodilo posjetitelje na plažu, čime bi se riješio problem nedostatka parkirnih mjesta i smanjio broj parkiranih vozila.

Na privatnim površinama, pak, moguće je izgraditi sportske terene, igrališta za djecu i zabavu te ugostiteljske objekte.

- Ovim zahvatima želi se stvoriti cjelovit prostor ugode, odmora, rekreacije i zabave koji će moći živjeti cijele godine, nevezano na turističku sezonu i vrijeme kupanja i sunčanja. Kako se radi o velikom zahvatu na morskoj površini, jer je na mjestima predviđeno veće nasipanje mora te značajnoj intervenciji u prostoru kojom će se bitno promijeniti sadašnji izgled Vodica, važno je da u donošenju odluke sudjeluju svi građani Vodica - kazao je Marko Lugović, pročelnik vodičkog odjela za komunalu.

Piše: Marina Jurković

Dokumentacija od milijun kuna
Nakon odabira najprihvatljivije varijante, Grad Vodice kontaktirat će resorno ministarstvo o potrebi izrade studije utjecaja na okoliš koja će se vjerojatno morati napraviti. Prionut će se potom idejnom projektu i ishođenju lokacijske dozvole te konačno izradi glavnog i izvedbenog projekta. Sva dokumentacija koštat će, procjenjuje se, oko milijun kuna, no Ministarstvo turizma već je odobrilo 775.000 kuna.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved