Vrbnik
Investicije? ili ne?
19.10.2014. 9:30:53h
Česi bi gradili elitno naselje, a Općina ne želi apartmane
Višestambene vile, bogato zelenilo i bazeni, podzemna garaža s 240 mjesta, hotel sa stotinu postelja i wellnessom, restoran s vinskim klubom te poslovni prostori – prijedlog je investitora, no načelnica Dujmović-Pavan smatra da trebaju prevagnuti javni sadržaji nad apartmanskim i sugerira javnu raspravu
Istria Travel / flickr.com

Priče »o investitorima željnim ulaganja i institucijama koje ih u tome koče« sveprisutne su pa jednoj takvoj svjedočimo i u Vrbniku. Na prostoru kompleksa bivše tvornice tekstila Vrbenka, subjekta koji je nedavno završio postupak likvidacije, njegovi vlasnici – češki poslovnjaci – žele graditi poslovno-stambeni kompleks koji bi, tvrde, pridonio razvoju tog otočnog mjesta i njegova turizma.

– Urbanistički cilj planirane izgradnje na lokaciji Namori smještenoj podno vrbničke povijesne jezgre, integracija je te zone u Vrbnik i stvaranje profinjenog, multifunkcionalnog centra Vrbnički vrtovi koji će, uvažavajući ambijentalni i lokacijski kontekst šireg područja, bivšu industrijsku zonu transformirati u novo, privlačno stambeno-poslovno srce Vrbnika u kojem će se kvalitetno živjeti 12 mjeseci. Kompleks bi novim cestama povezao povijesni centar s lukom – kaže Ivan Polonijo, direktor tvrtke Vrbnički vrtovi koju su s ciljem realizacije tog projekta osnovali njeni češki vlasnici.

Općina neodređena

Projekt bi Vrbniku donio novu kvalitetu u turističkom, gospodarskom i urbanističkom smislu, ističu investitori, dodajući da bi uz višestambene vile, bogatim parkovnim zelenilom i bazenima obogaćeno područje mjestu donijelo i podzemnu garažu s 240 parkirnih mjesta, hotel sa stotinu postelja i pratećim wellness sadržajima, restoran s vinskim klubom te mnoštvo atraktivnih poslovnih prostora namijenjenih uslužnim i trgovačkim djelatnostima koje bi Vrbenčanima otvorile mogućnost novog zapošljavanja.

Direktor Vrbničkih vrtova ne krije da je istoimeni projekt rezidencijalnog karaktera, iako podruzumijeva i značajan udio »nestambenog« prostora. Odlikovalo bi ga moderno arhitektonsko oblikovanje i suvremeni elementi uštede energije, zaključuje čelnik kompanije koja u Vrbniku nastoji ostvariti zanimljiv i ambiciozan plan, dodajući da su u realizaciji projekta teškog 50-ak milijuna eura najveća kočnica neodređeni stavovi lokalne uprave.

Piše: Mladen Trinajstić

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved