Novigrad
Razvoj
21.1.2014. 12:05:43h
UPU Antenala: Umjesto kamenoloma - marina, hotel...
U tijeku je javna rasprava o predloženom Urbanističkom planu uređenja ugostiteljsko-turističke zone Antenal, kojim se omogućuje pretvaranje kamenoloma u luku za nautički turizam - suhu marinu, luku otvorenu za javni promet, smještajne i druge turističke i ugostiteljske sadržaj
/ glasistre.hr

U tijeku je javna rasprava o predloženom Urbanističkom planu uređenja ugostiteljsko-turističke zone Antenal, kojim se omogućuje pretvaranje kamenoloma u luku za nautički turizam - suhu marinu, luku otvorenu za javni promet, smještajne i druge turističke i ugostiteljske sadržaje te područje rekreacije i sporta - centar vodenih sportova s bazenima, vodenim atrakcijama i brojnim drugim sadržajima. Državna koncesija za eksploatiranje kamena, produžena je do kraja sljedeće godine, a izradu plana financira sadašnji koncesionar - tvrtka Antenal d.o.o., zainteresirana za investiranje u buduće sadržaje za koje će koncesiju, kao i dozvole za izgradnju marine, također dodijeliti država.

Objasnila je to pročelnica gradskog Odjela za komunalni sustav i prostorno uređenje Sandra Rugani Kukuljan predstavljajući plan zajedno s voditeljem njegove izrade iz pulskog Urbisa 72 Nenadom Novkovićem, pred nekolicinom zainteresiranih građana i predstavnika tvrtke Laguna Novigrad.

Plan, u skladu s izmijenjenim Prostornim planom uređenja Novigrada i županijskim PPU-om, obuhvaća površinu od 47,8 hektara, od čega se na kopneni dio odnosi približno 29 hektara. Uključeno je eksploatacijsko polje kamenoloma, ograničeno državnom prometnicom Poreč - Novigrad s planiranim kružnim tokom nedaleko od naselja Antenal, južnom granicom UPU-a naselja Stancija Rozelo i, na morskom dijelu, projekcijom linije razgraničenja između Novigrada i Tar-Vabrige, koju još treba precizno definirati.

Marina će se prostirati na 15,17 hektara na kopnenom dijelu i 8,97 hektara u moru. Na suhom vezu, na platou i u hangarima do 22 metra visine uz strme litice kamenoloma, predviđen je maksimalni kapacitet od tisuću plovila, a u moru još 350 vezova. Uz nju je moguće razvijati i prateće servisne djelatnosti. Morska luka za javni promet omogućit će prihvat brodova i trajekata do 100 metara dužine, a sadržavat će i komunalni, nautički i ribarski vez. Smještena će biti na suprotnoj strani kamenoloma od današnje, gdje se ukrcava kamen.

Smještajni kapaciteti bit će raspoređeni u hotelu i vilama s ukupno najviše 400 ležajeva, na pet hektara u zapadnom rubu eksploatacijskog polja. Za hotel je dozvoljena maksimalna visina od 17, za vile 7,5, a za prateće sadržaje 10,5 metara.

Piše: K. Flegar

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved