Slatina
Lovstvo
19.1.2014. 11:50:19h
Ako poslujete legalno, u biznisu s divljači teško je uspjeti
Srećko Bosak, poduzetnik i poljoprivrednik iz Slatine, hrabro se upustio u posao obrade divljači, investirao je i u nove pogone, ali sada, dvije godine kasnije otvoreno govori o konkretnim problemima, i to prije svega o 'nepobjedivom' crnom tržištu kojim se još nisu pozabavile nadležne službe
James Preston / flickr.com

Srećko Bosak, poduzetnik i poljoprivrednik iz Slatine, hrabro se upustio u posao obrade divljači, investirao je i u nove pogone, ali sada, dvije godine kasnije otvoreno govori o konkretnim problemima, i to prije svega o 'nepobjedivom' crnom tržištu kojim se još nisu pozabavile nadležne službe
Srećko Bosak, vlasnik slatinske tvrtke Jošavac je poljoprivredni poduzetnik koji se na tržištu nastoji održati i razvijati dulje od desetljeća - usprkos svim poteškoćama. Prije nekoliko godina počeo se baviti i lovnim turizmom, a od pretprošle godine ima i suvremeno opremljen pogon za obradu, rasijecanje i skladištenje mesa divljači vrijedan oko 1,5 milijuna kuna.

Vinco Gazdik Srećko Bosak 'Od pogona smo puno očekivali. Jedinstven je na našem području, među rijetkima u Hrvatskoj, a i ovlašteni smo izdavati sve potrebne certifikate za meso divljači. Ipak, trgovine i restorani uzimaju neznatne količine pa meso koje imamo, unatoč potvrđenoj i ovjerenoj kvaliteti, ostaje neprodano. Problem nam je crno tržište', kaže Bosak.

Tvrdi da se gotovo na svakoj svatovskoj zabavi u okruženju poslužuje meso divljači, pa se pita gdje ga nabavljaju. Smatra da ga u obližnjim mesnicama ima premalo, osim 'ako se eventualno još nešto ne prodaje ispod pulta'. Drugim riječima, upozorava na crno tržište kojim se još nisu pozabavile nadležne službe i inspekcije.

Kako u njegovoj ponudi prevladava veprovina, nije mu lako prilagoditi se ni zahtjevima kupaca iz drugih hrvatskih krajeva i inozemstva. Tvrtka koja opskrbljuje elitne istarske restorane nedavno mu je ponudila otkup srnećeg mesa, ali u količinama koje nije mogao osigurati pa dogovor nije postignut.

U ovom slučaju suočio se s nespremnoću lovnih udruga da surađuju s poduzetnicima, i da reagiraju na potrebe tržišta. 'Od lovačkih udruga možete dobiti samo ono meso koje je na tržištu jako teško prodati. Tržište najviše traži srneću divljač, a nje najmanje imamo. Ni od jedne lovne udruge ne možete je dobiti ni za suho zlato'.

Ipak, Bosak se ne predaje. Kao što se hrabro upustio u biznis s preradom divljači, sada je već spreman na ove izazove. Uz poboljšanu ponudu u vlastitom restoranu, lovni turizam, prodaju mesa divljači i proizvodnju pravog pira, namjerava osnovati i institut za proizvodnju aronije.

Premda mu je protekla godina bila iznimno teška, vjetar u leđa daje mu još jedna Zlatna kuna za uspješno poslovanje u 2012. godini. Premda ga raduje priznanje struke, stanjem gospodarstva u zemlji nije zadovoljan:

'Danas imate jedne zakone, radite po njima, sutra vas dočekaju drugi i sve što ste radili pada u vodu. Nema plana, nema jasnih smjernica ni strategije, ne sluša se riječ uspješnih gospodarstvenika i ovako nam ne može biti dobro. Opetovano spašavamo tvrtke koje neuspješno posluju zadnjih 15-20 godina. Takva poduzeća propadnu, radnici završe na ulici, a jedino se vlasnici obogate. I njih nitko ne pita za imovinu.'

Piše: Vinco Gazdik

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved