Barem nešto
21.9.2014. 16:17:56h
Živija turizam: sezonci još rade
U skladu s trendovima, u splitskom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i dalje bilježe pad nezaposlenosti.
Francisco Osorio / flickr.com

U skladu s trendovima, u splitskom područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i dalje bilježe pad nezaposlenosti. Koncem kolovoza evidentirano je ukupno 37.859 nezaposlenih što je za točno 499 osoba manje negoli u srpnju. Još bolje zvuči podatak da je u istom razdoblju lani na birou bilo gotovo 1700 nezaposlenih više!

Istekli ugovori

Da su sezonci, po svemu sudeći, još uvijek na svojim radnim mjestima, govori i podatak o broju novoprijavljenih. Koncem prošlog mjeseca novopridošlih je na Zavodu bilo 1904 ili čak 36 posto manje negoli u srpnju.

Najveći broj tih friško prijavljenih na biro je stigao direktno iz radnog odnosa (1262 osobe), a među njima je, pak, najviše onih kojima je istekao ugovor na određeno vrijeme.

Zabrinjavajuće je što i dalje, kad je u pitanju dobna struktura, mladi od 20. do 35. godine života čine više od trećine nezaposlenih na širem splitskom području ili, preciznije 35 posto. Isti toliki postotak nezaposlenih odnosi se i na registrirane u evidenciji koji imaju trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje ili školu za KV i VKV radnike.

Ono što je zanimljivo jest da se uz pad nezaposlenosti bilježi i pad zapošljavanja.

Preko spltskog HZZ-a u kolovozu su, naime, zaposlene 1424 osobe što je za čak 45,3 posto manje negoli u prethodnom mjesecu.

Najveći broj zapošljavanja ostvaren je u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (208 osoba ili 17,9 posto), trgovine na veliko i malo (204 osobe ili 17,5 posto), prerađivačke industrija (169 osoba), stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (75), djelatnosti zdravstvene zaštite (74), te građevinskoj djelatnosti (66 osoba).

U odnosu na isto razdoblje lani, pada i broj korisnika novčane pomoći, i to gotovo za 20 posto.
Niti petina nezaposlenih u Splitu primala je koncem kolovoza pomoć od države, a riječ je o ukupno 5867 osoba.

Piše: Linda Perić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved