Suradnja
21.9.2014. 7:14:27h
Povezivanjem destinacija Slavonije i Mađarske privući će turiste iz cijelog svijeta
Ekoturizam se u strategiji razvoja domaćeg turizma spominje tek u tragovima, što je znak da nije prepoznat kao potencijalna grana.
Nuuuuuuuuuuul / flickr.com

Ekoturizam se u strategiji razvoja domaćeg turizma spominje tek u tragovima, što je znak da nije prepoznat kao potencijalna grana.
To, naravno, nije naišlo na odobravanje sudionika ECOTOP projekta, koji su jučer imali svoju završnu konferenciju u Osijeku. Riječ je o zajedničkom projektu mađarskih i hrvatskih partnera s ciljem podizanja svijesti i popularizacije ekoturizma, ali i razvoja edukativnih programa za učinkovitu potporu ekoturizmu kao gospodarskoj grani.
Njemu su, sasvim suprotno od državne politike, ozbiljno pristupili u Osječko-baranjskoj županiji.
Posvjedočio je o tome Željko Kraljičak, osječko-baranjski dožupan.
- Razvoj destinacije ozbiljan je posao koji se ne može napraviti sa samo nekoliko ljudi. Nama je jasno kako naša županija može biti zanimljiva destinacija nekomu u Zagrebu ili Pečuhu, ali smo definitivno premaleni da bismo dobili goste iz šire Europe ili pak iz SAD-a. No povezivanjem područja cijele Slavonije i Podravine te Vojvodine i susjednog područja Mađarske dobivamo sasvim zanimljivu i bogatu novu destinaciju koja će privlačiti goste iz tih dijelova - predložio je Kraljičak.
S njim se slaže i Renata Verger, u ime Gospodarske i industrijske komore Zala (Mađarska), koja je nositelj ovog IPA projekta.
- Za ekoturizam ne postoje granice i samo na ovakav način možemo se zajednički prezentirati kao jedinstvena turistička destinacija - kaže Verger.
A da ovo podneblje ima i potencijal, čulo se u nastavku iz prezentacija. Naime, na vrlo uskom području imamo izrazito raznovrstan krajobraz i bogate biološke raznolikosti, od rijeka ali i predjela s pustinjskim odlikama (Đurđevački pijesci), preko ravnica, do planinskih predjela.
Hrvatska agencija za hranu (sa sjedištem u Osijeku) i Visoko učilište iz Križevaca kao partneri u projektu s hrvatske strane imali su zadatak istražiti mogućnosti razvoja ekoturizma u svojim županijama i analizirati ih u usporedbi s već postojećim oblicima razvijenog turizma u mađarskim prekograničnim županijama Zala i Somogy. Projekt, u trajanju od jedne godine, bio je vrijedan 230 tisuća eura.

Piše: Dario Kuštro

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved