Najveći u svijetu
18.9.2014. 5:39:19h
Novi TUI vrijedan 6,5 milijardi eura
Za Hrvatsku ne bi trebalo biti negativnih posljedica. Naprotiv, spajanje možda donese više aviogostiju
/ wikipedia.org

Britanski TUI Travel objavio je da su dogovoreni uvjeti spajanja s njegovim većinskim dioničarom, njemačkom kompanijom TUI AG. Time će se stvoriti najveća svjetska grupacija za putovanja i turizam s ukupnom vrijednošću od 6,5 milijardi eura. Spajanje je zamišljeno tako da se zamijene dionice. Tako bi svaki postojeći dioničar TUI Travela za svaku dionicu dobio 0,399 dionica TUI-ja. Osim toga, svaki dioničar TUI Travela dobit će i dividendu od 0,2 funte po dionici. Dioničari TUI-ja u novoj kompaniji držat će 54 posto udjela, dok dioničarima TUI Travela ostaje 46 posto dionica.

Dionice odmah porasle
Spajanjem će se uštedjeti najmanje 45 milijuna eura godišnje kroz gašenje preklapajućih funkcija, porezne olakšice i delistiranje dionica s Frankfurtske burze. Nakon objave vijesti dionica TUI-ja porasla je 1,4 posto, na 11,17 eura na Frankfurtskoj burzi, dok je TUI Travel ojačao 2,2 posto, na 3,68 funti na Londonskoj burzi.

Za promatrače iz Hrvatske ključno je hoće li se to poslovno objedinjavanje odraziti na hrvatski turizam. Njemački TUI AG, koji godišnje ima 7,5 milijuna putnika i 4,5 milijardi eura prometa, u Hrvatsku dovede 60 do 70 tisuća turista. Britanski TUI nam, pak, dovede 50 tisuća turista.

Direktor Hrvatske turističke zajednice za Njemačku Romeo Draghicchio smatra da spajanje ne bi smjelo donijeti ništa negativno.

- Prema onom što se zasad zna, vjerujem da spajanje može donijeti više promjena u emitivnim zemljama u obliku veće ponude za kupce - kaže Draghicchio.

Obilnija ponuda
Šef HTZ-a za Veliku Britaniju Tonko Rilović očekuje, pak, povećanje broja avioveza prema Hrvatskoj.

- Nova kompanija imat će jedinstven pristup tržištima. Turizam se sve više bazira na aviogostima. I to ne samo iz Britanije, pa bi i iz udaljenijih njemačkih pokrajina 2016. moglo biti više letova u Hrvatsku - kaže Rilović.

Piše: Tomislav Pili/PD, 
Radmila Kovačević

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved