Dubrovnik
8.7.2013. 4:00:21h
Dubrovnik kao aneks Europske unije
Kada je Hrvatska u ponedjeljak pristupila Europskoj uniji kao 28. članica, učinila je to ostavljajući dobar dio svog teritorija zapravo u izolaciji.
László Szalai (Beyond silence) / wikipedia.org

Kada je Hrvatska u ponedjeljak pristupila Europskoj uniji kao 28. članica, učinila je to ostavljajući dobar dio svog teritorija zapravo u izolaciji. Hrvatska dijeli kopnenu granicu na sjeveru sa Slovenijom i Mađarskom, također članicama EU-a, no njezina najjužnija regija - lijepi komad zemljišta uz dalmatinsku obalu - fizički je odsječen od ostatka države i bilo koje druge članice EU-a komadićem teritorija BiH na kojem se smjestio maleni obalni grad Neum, piše Economist u posljednjem izdanju, a prenosi tportal.hr.
Neum i okolica jedini su izlaz BiH na more. Sav cestovni promet između sjevernog i južnog teritorija Hrvatske mora proći kroz dva odvojena granična prijelaza. Bez ikakve željezničke veze, južna hrvatska enklava u kojoj se nalazi čudesan srednjovjekovni grad Dubrovnik, pod zaštitom UNESCO-a, oslanja se na hrvatske teritorijalne vode kao jedinu alternativnu vezu s ostatkom države.
Dobrano uoči pridruživanja Europskoj uniji, nada Hrvatske da će ujediniti svoja dva teritorija usmjerena je na izgradnju mosta od vrha poluotoka Pelješca do kopna sjeverno od Neuma. Izgradnja temelja započela je 2007. godine, ali su se radovi ubrzo usporili zbog globalne financijske krize. Projekt je ostao bez novca i prekinut je u svibnju 2012, ne ostavljajući za sobom gotovo ništa osim izdanaka prvih nekoliko stupova.
U međuvremenu, hrvatska Vlada obznanila je ambicije da oživi projekt, a za financiranje se obratila se Europskoj uniji prije godinu dana. Projekt, međutim, dodatno komplicira nemoć Hrvatske da postigne sporazum o mostu s BiH, koja dovodi u pitanje poštivanje UN-ovih odredbi o slobodnom izlazu na more. Oni tvrde da bi most mogao negativno utjecati na pomorsku trgovinu BiH.
To se čini pomalo čudnim jer Neum, kao popularnoturističko odredište, nije trgovačka luka. Druga predložena opcija je prekogranični cestovni koridor ili tunel, kroz Neum ili ispod njega. Upitno je, međutim, bi li takvo nešto bilo čak i zakonski moguće, a nedavna studija izvodljivosti Europske komisije otkrila je da je Pelješki most praktičnija opcija.
Hrvatska nije dosegla svoj cilj da iznađe rješenje do ulaska u EU. U međuvremenu, u travnju su proradile nanovo izgrađene i proširene granične kontrolne točke koje udovoljavaju strožim EU zahtjevima, a granični sporazumi s BiH nanovo su ispregovarani. Zasad, dakle, Dubrovnik ostaje ponešto usamljeni aneks veće Unije, prenosi tportal.hr.

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved