Investicije
24.8.2014. 9:16:18h
EBRD pomaže razvoju turizma u Hrvatskoj
EBRD aranžira 30 milijuna eura kredita Marini Dalmacija i Marini Borik za obnovu objekata koji imaju ključnu ulogu u jačanju nautičkog turizma uHrvatskoj. Kredit će biti sindiciran s 10 milijuna eura koju je osigurao EBRD, i 20 milijuna eura koje su osigurali Privredna banka Zagreb d.d. i Erste & Steiermärkische Bank d.d. (10 milijuna eura svaka).
Bruce Cowan / flickr.com

Ambiciozan plan
Uz doprinos od 14 posto BDP-u zemlje, turizam je jedan od ključnih sektora hrvatskog gospodarstva. Potencijal za nautički turizam je posebno visok, ali da bi se taj potencijal realizirao, potrebna su specifična znanja i iskustva, kao i značajna ulaganja privatnoga sektora, kako bi se nadogradila i proširila postojeća infrastruktura i kako bi ju se dovelo do međunarodnih standarda.

Marina Dalmacija i Marina Borik su u vlasništvu Dogus Holdinga - jednog od najvećih poslovnih konglomerata u Turskoj, sa značajnim iskustvom u upravljanju marinama. Ove dvije marine Grupa Dogus je preuzela 2012. godine i one čine dio ambicioznih planova razvoja Dogus Grupe. Marina Dalmacija najveća je marina na Jadranu, nalazi se u  Sukošanu i ima 1141 vez, a Marina Borik je mala butik marina u zapadnom dijelu povijesnoga grada Zadra.

S obzirom na nezaposlenost mladih u Hrvatskoj, koja je na jednoj od najviših razina u cijeloj EBRD regiji, projekt će također nastojati osigurati obuku i mogućnosti zapošljavanja za mlade. Cilj je rješavanje nerazmjera vještina kao i jaz u napretku od izobrazbe do zapošljavanja mladih u zemlji. Kako bi se riješio ovaj problem, Dogus će osigurati programe obuke za  mlade osobe temeljene na najboljim međunarodnim praksama.

Claudia Pendred, direktorica EBRD-a za nekretnine i turizam, je izjavila: "Mi podržavamo razvoj turističke infrastrukture u Hrvatskoj, jer to je ključni sektor za zemlju i ima veliki potencijal. Specifična znanja i iskustva i stručnost Dogusa, naših partnera, će biti kritična u podizanju standarda na novu razinu, koja će rezultirati privlačenjem domaćih i stranih gostiju."

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, je izjavila: "Ovo je vrlo važan projekt za nas jer kombinira nekoliko pitanja, kao što su potpora turističkom sektoru, poticanje domaćeg financijskog tržišta i rješavanje problema nezaposlenosti mladih. Sve su to elementi koji mogu pridonijeti povratku održivog rasta u Hrvatskoj i EBRD je ponosan biti dio tih nastojanja."

Veliki potencijal

Hüsnü Akhan, glavni izvršni direktor Dogus Grupe, je izjavio: "Dogus Gropa je jedan od prvih turskih investitora koji vjeruju u potencijal Hrvatske. U okviru naših 8 sektora, pridajemo veliku važnost turizmu, posebice upravljanju marinama putem naše D-Marin Marinas Grupe. Dogus Grupa ima primarni fokus na razvoj marina sadržaja koji promiču rekreativno jedrenje i osiguravaju kritičnu obalnu infrastrukturu koja zajednici omogućuje pristup prirodnom plovnom putu. Grupa također razvija održive tvrtke koje potiču zapošljavanje domaćeg mladog stanovništva, kao i rast gospodarstva. Mi ćemo koristiti ovo financiranje za obnavljanje naših objekata u marini u cilju povećanja kvalitete već postojećih visokih standarda pružanja usluga za naše goste i kupce. Jako smo sretni jer smo ostvarili ovaj investicijski projekt uz podršku EBRD-a i ostalih zajmodavaca, Privredne banka Zagreb d.d. i Erste & Steiermärkische banke d.d."

Ivan Gerovac, član Uprave PBZ-a,  je izjavio: "Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati u ovom sindiciranom kreditu za Marinu Dalmacija i Marinu Borik. PBZ je već dugi niz godina aktivan u uspostavljanju i potpori programima usmjerenih na daljnji razvoj hrvatskog turizma, a ova investicija će svakako doprinijeti njegovom daljnjem razvoju, pogotovo za nautički turizam, i na taj način omogućiti još veću kvalitetu usluge u skladu s međunarodnim standardima."

Martina Serdarušić, Voditelj financiranja nekretnina u Erste & Steiermärkische Banci, je izjavila: "Erste banka Hrvatska tradicionalno posvećuje posebnu pažnju turizmu kao jednom od ključnih i najprogresivnijih poslovnih segmenata u Hrvatskoj. Stoga, banka želi pružiti financijsku potporu za sve projekte koji imaju dobru osnovu i potencijal za dugu održivost u ovom području. Marina Dalmacija i Marina Borik imaju velike potencijale za daljnje jačanje nautičkog turizma u Hrvatskoj i drago nam je  sudjelovati u ovom sindiciranom kreditu."

EBRD kao investitor aktivno sudjeluje u Hrvatskoj još od osamostaljenja zemlje, uloživši do danas 2.9 milijardi eura u gotovo 160 projekata. Aktivnosti Banke pokrivaju sve gospodarske sektore s posebnim naglaskom na infrastrukturnom, korporativnom, financijskom i energetskom sektoru.

Piše: G.K.
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved