5.7.2013. 13:27:36h
Zakazala Linićeva europska carina: Usred turističke sezone Dubrovnik ostao bez goriva
Sramota je da u jeku turističke sezone kad je potrošnja goriva znatno povećana nama nestaje goriva kao da smo u ratu, a ne grad čija je zemlja upravo postala članica Europske Unije.
suradnik13 / wikipedia.org

Sramota je da u jeku turističke sezone kad je potrošnja goriva znatno povećana nama nestaje goriva kao da smo u ratu, a ne grad čija je zemlja upravo postala članica Europske Unije. Budući da su svi znali da se ulaskom u EU mijenja procedura na granici odnosno carini morali su se puno bolje pripremiti, kako sama carina koja ne smije dopustiti da im sustav zakaže, tako i INA koja nam dovodi gorivo, a ne da kamioni, odnosno cisterne stoje u kilometarskim kolonama, rekla nam je čitateljica.

U jeku turističke sezone Dubrovnik je ostao bez goriva, a INA-ine benzinske postaje s nestrpljenjem čekaju cisterne koje su 'zapele' na granici u Neumu.

U INA-i kažu da je zbog preopterećenja elektroničkih carinskih sustava u utorak došlo do zastoja u provjeri carinskih dokumenata na graničnom prijelazu Neum, gdje su zadržane i cisterne INA - Industrija nafte, d.d.

Iako tvrde kako je došlo do normalizacije provoza kroz Neumski koridor i nastavka regularne opskrbe dubrovačkog područja, na nekim INA-inim benziskim postajama tvrde suprotno.

Kontaktirali smo nekoliko benzinskih postaja kako bi provjerili stvarno stanje.

Djelatnik INA-e na postaji Dubrovnik- Komolac kaže kako imaju još malo dizela, ali ne previše.

'Idemo po gorivo u Trebinje'

- Kad smo ostali bez dizela otišli smo po njega u Trebinje jer ga nismo imali. A bez eurodizela BS ćemo uskoro ostati – rekao nam je djelatnik.
Na benzinskoj crpki Dubrovnik-Orsan kažu kako nemaju problema te da imaju sve vrste goriva, dok su nam na crpki Dubrovnik-Grad rekli kako su imali problema s dovođenjem goriva.

- To je stvar ulaska u EU, ne daju nam prijeći granicu bez nekih dokumenata pa nam zato gorivo stiže trajektima preko luke Ploče i Pelješca. Za sad imamo još malo goriva, no za par sati će nam nestati, budući da zbog ovog puta gorivo kasni – rekao je djelatnik INA-e.
U Sektoru korporativnih komunikacija INA-e pak tvrde kako se regularna opskrba dubrovačkog područja nastavila tijekom današnjeg dana.

- Sve benzinske postaje u Dubrovniku su, stoga, opskrbljene svim vrstama goriva koja i inače imaju u svojoj ponudi, kao i plinom za kućanstva – kažu u INA-i.

>>> Carina nespremna za EU? Stotine kamiona stoje dva dana na graničnim prijelazima, a roba se kvari

Čitateljica koja nam se javila kaže kako je zbog ovakve situacije u Dubrovniku već sada nestalo autoplina, a uskoro će kaže i plina za kućanstva.

- Sramota je da u jeku turističke sezone kad je potrošnja goriva znatno povećana nama nestaje goriva kao da smo u ratu, a ne grad čija je zemlja upravo postala članica Europske Unije.

Budući da su svi znali da se ulaskom u EU mijenja procedura na granici odnosno carini morali su se puno bolje pripremiti, kako sama carina koja ne smije dopustiti da im sustav zakaže, tako i INA koja nam dovodi gorivo, a ne da kamioni, odnosno cisterne stoje u kilometarskim kolonama – rekla nam je čitateljica.

Tako je već drugi dan po ulasku u Europsku Uniju, prometno odsječen Dubrovnik još jednom osjetio što znači biti prometno izoliran te da Pelješki most nije lopta s kojom će se uoči izbora igrati SDP i HDZ, nego prijeka potreba stanovnika krajnjeg hrvatskog juga.

Stanovnicima dubrovačkog područja ne preostaje ništa drugo nego čekati 18. kolovoza kada će Bruxelles odlučiti o načinu obilaska Neuma.

Autor: Martina Pauček Šljivak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved