Rab
Investicije
11.8.2014. 6:23:56h
Želje za Imperial: Rabljani se nadaju investitoru koji će osigurati novi poslovni impuls
Uprava i zaposlenici misle da bi renomirani investitor iz turističkog i hotelskog sektora trebao i nastaviti razvojni ciklus, uvažavati destinaciju i njene specifičnosti, ali i zaposlene, te doprinijeti jačanju Raba kao turističke destinacije
David Bailey / flickr.com

Sadašnji menadžment  i zaposlenici Imperiala, ali i ostali Rabljani,  nadaju se da će novi većinski vlasnik Društva postati renomirani investitor iz turističkog i hotelskog sektora, koji će nastaviti razvojni ciklus, osigurati dodatni poslovni impuls, uvažavati destinaciju i njene specifičnosti, ali i zaposlene, te doprinijeti jačanju Raba kao turističke destinacije. Kao i svake godine do sada, Uprava i cijeli menadžment, bez obzira da li će se realizirati planirani postupak privatizacije, s optimizmom gleda i na poslovnu 2015. u kojoj će Imperial d.d. proslaviti svoj 50.  rođendan pod današnjim nazivom, istaknuo je Vlado Miš, predsjednik Uprave Imperiala, na jučer održanoj Glavnoj skupštini tvrtke.

Zadržavanje dobiti
Na sjednici su, uz ostalo, usvojeni Godišnje izvješće Uprave o stanju i o poslovanju Društva za 2013., Izvješće Nadzornog odbora, a kako je bilo za očekivati, prihvaćen je i protuprijedlog države kao većinskog vlasnika, odnosno Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), da se nešto više od 13 milijuna kuna dobiti iz prošle godine rasporedi u zadržanu dobit umjesto u povećanje temeljnog kapitala. S obzirom da je CERP prošlog tjedna raspisao drugi krug natječaja za prodaju Imperiala, u kojem se daju konačne obvezujuće ponude, dugogodišnji san Rabljana da bi se društvo moglo privatizirati po principu radničkog dioničarstva, pao je u vodu, a jučerašnja je sjednica, čini se posljednja godišnja sjednica Skupštine Imperiala kao većinski državne tvrtke.

Dobit 115 posto veća
U 2013. godini ostvareni su ukupni prihodi u iznosu od 122,6 milijuna kuna, što je za  3 milijuna kuna više u odnosu na 2012. Operativni prihodi ostvareni su u iznosu od 119,5 milijuna kuna, što je za 2,8 milijuna kuna više. Istovremeno su ostvareni troškovi od 108 milijuna kuna te su smanjeni za 4 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije. Neto dobit za prošlu godinu iznosi 12,9 milijuna kuna, i veća je za 115 posto u odnosu na godinu ranije.

Naime, CERP je na bubanj stavio paket od 50,08 posto dionica Imperiala, a analiza stanja u Društvu i procjena tržišne vrijednosti odrađene su u lipnju. Odradili su ih procjenitelji koje je odabrao CERP.

Jučerašnji skup bio je prilika da se podnese i izvješće o aktualnoj turističkoj godini pa je istaknuto kako je tijek ovogodišnje turističke sezone praćen je s nekoliko specifičnih okolnosti. Odličan lipanj je anulirao negativne učinke iz lošijeg svibnja tako da je prvih šest mjeseci po fizičkim pokazateljima bilo na otprilike razini prošle godine, a po financijskim pokazateljima za 9 posto bolje od istog prošlogodišnjeg razdoblja. Srpanj je, pak, donio sličnu situaciju kao i kod mnogih drugih turističkih tvrtki.

Financijski pokazatelji
Pomicanje školskih praznika u Njemačkoj, a posebno neuobičajeno loše vremenske prilike u srpnju, glavni su razlozi za pad noćenja u srpnju, posebno izraženo u autokampovima. Stoga se kumulativno za prvih sedam mjeseci bilježi pad noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to ukupno za 6 posto, odnosno u hotelima i turističkim naseljima za 3,7 posto, a u autokampovima za 7,7 posto, dok vile bilježe porast od 6,3 posto.

Prosječna neto plaća 5.165 kuna
Na dan 31. prosinca 2013. u Imperialu je bilo zaposleno ukupno 248 radnika, od toga 5 radnika na određeno i 4 pripravnika. U turističkoj sezoni bio je zaposlen najviše 251 sezonski radnik. Prosječna neto plaća za 2013. iznosila je 5.165 kuna što je 2,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Za potrebe edukacije radnika i rukovoditelja lani je utrošeno 184 tisuće kuna, a isplata plaća i svih obveza prema zaposlenima, bila je redovita.

– Napominjem da su financijski pokazatelji u dosadašnjem poslovanju, najviše zbog boljih ostvarenih prosječnih cijena i dodatnih usluga i sadržaja, a temeljem kontinuiranih ulaganja zadnjih godina, na razini ostvarenih prošle godine. Isto tako, dobre najave za kolovoz i rujan će dijelom nadoknaditi  pad broja noćenja u srpnju, ali ne potpuno, jer su ta dva mjeseca i prošle godine bila uspješna. No, bez obzira na lošija ostvarenja u srpnju, te na veće troškove po osnovu povećanja stope PDV-a, vodnih naknada, doprinosa za zdravstveno i cijena komunalija u ovoj godini, očekuje se ostvarenje istih ili boljih financijskih pokazatelja od prošle godine. To će, naravno, ovisiti i o vremenskim prilikama u preostalom tijeku turističke sezone, rekao je predsjednik Uprave Imperiala. Podsjetio je i kako su temeljem ulaganja u podizanje kvalitete već lani postignute prosječno više cijene u svim objektima. U odnosu na 2012. godinu veće su u hotelima za 11,3 posto, naseljima 4,5 posto, kampovima 8,6 posto i vilama 14,3 posto, i to je lani najviše rezultiralo povećanju financijskih učinaka. S druge strane novi porezni propis za autobusere i komplicirana administrativna procedura, od 1. srpnja prošle godine negativno su djelovali na grupne aranžmane, koji su u podsezoni 2013. bilježili storna za više od 30 posto. Propis negativno se odražava i na poslovanje u ovoj godini.

Podizanje kvalitete
Na sjednici su najavljena i daljnja ulaganja u podizanje kvalitete. Tako se za narednu turističku sezonu planira nastavak ulagačkih aktivnosti, i to u iznosu od 24,5 milijuna kuna. U planu je obnova i modernizacija hotela Plaža u Turističkom naselju San Marino, kotlovnice hotela Carolina te postavljanje solarnih panela. Izgradila bi se nadstrešnica ispred restorana hotela Carolina, nabavilo 10 novih mobinih kućica te nastavilo parcelaciju kampa San Marino. U kampu Padova III u planu je obnova i modernizacija dva sanitarna čvora sa solarnim panelima te izgradnja dječjeg igrališta.

– Navedena ulaganja doprinijeti će daljnjem unapređenju kvalitete usluga i povećanju prihoda. Prema poslovnom planu Društva, do 2018.  planira se dodatno uložiti oko 141 milijun kuna, a u slučaju uspješno provedene privatizacije, očekuje se da se te ulagačke aktivnosti i povećaju, zaključio je Miš.

Piše: Ivor Balen

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved