Split
Putnici da, teret ne!
30.7.2014. 6:13:38h
Vizionari iz Zagreba vraćaju splitsku luku u 19. stoljeće
Putnici važniji od tereta. Tako glasi rezime budućnosti Splita kao lučkoga grada u nedavno usvojenoj Vladinoj Strategiji pomorskog razvitka i integralne pomorske politike od 2014. do 2020. godine. Zadovoljstvo tim dokumentom u pomorskim je krugovima, očekivano, samo djelomično.
mahohn / flickr.com

Putnici važniji od tereta. Tako glasi rezime budućnosti Splita kao lučkoga grada u nedavno usvojenoj Vladinoj Strategiji pomorskog razvitka i integralne pomorske politike od 2014. do 2020. godine. Zadovoljstvo tim dokumentom u pomorskim je krugovima, očekivano, samo djelomično.

Split, kao jedna od šest glavnih luka za javni promet, pomorski vizionari iz Zagreba vide kao specijaliziranu luku za putnički promet, te luku za prihvat kruzera. Iako je prihvaćena primjedba Lučke uprave da se Split definira i kao “home port” za “ploveće hotele”, omaškom ili zbog nekog drugog razloga, autori Strategije nisu naveli naš grad kao budući “home port”. Lučkoj upravi Split nedavno su prvi put odobrena sredstva iz europskih fondova, i to oko 300.000 eura, koji će se većinom potrošiti i za izradu studije izvodljivosti buduće luke za kruzere - “home porta” na Stinicama.

Putnički dio nacionalne pomorske strategije, dakle, može veseliti splitsku pomorsku struku. Međutim, šok u stručnim krugovima izazvala je spoznaja da državni dokument potpuno ignorira naš grad kao luku za prekrcaj brodskih tereta. Ne samo to, Split je sada izgubio mogućnost da bude jedna do važnijih luka europskog juga za uvoz i izvoz svih vrsta tereta, uključujući i one biljnog i životinjskog podrijetla.

No, aktualne brojke o prekrcanom teretu u potpunoj su suprotnosti pogrešnim vizijama kreiranima na obalama - Save. Samo je prošle godine prekrcano 3,1 milijun tona tereta kroz Sjevernu i Gradsku luku, te kaštelanski bazen. Usporedbe radi, u odnosu na 2012. riječ je o 10-postotnom povećanju količine prekrcanih tereta, što naš grad svrstava na drugo mjesto u državi, iza riječke luke.
Banane, željezo, sol

Mr. Dragan Žanetić, direktor tvrtke “Luka”, nije krio razočaranost novom pomorskom (kvazi)vizijom lučkog razvoja Splita i okolice.

‘Sve primjedbe uputili smo Vladi, ali očito ih nisu usvojili’,
tvrdi mr. Dragan Žanetić Duje Klarić/CROPIX - Prošle godine u Sjevernoj luci imali smo oko 360.000 tona prekrcanog tereta što se uglavnom odnosi na banane, željezo, sol, gnojiva... Imali bismo i više tereta da imamo status stalne granične inspekcijske postaje s pratećim službama i opremom. Mi smo svoje primjedbe poslali splitskoj Lučkoj upravi koje su oni proslijedili Vladi, ali tamo ih očito nisu usvojili. Zašto se ignoriraju brojke o teretu kroz splitski lučki bazen nije mi uopće jasno. Kao što mi nije jasan ignorantski odnos prema Splitu kao ozbiljnom lučkom gradu, kao i nemaran odnos prema radnim mjestima koja su vezana uz lučki promet i teretno brodarstvo - kaže nam Žanetić.

Samo luke u Rijeci i Pločama, pojašnjava naš sugovornik, imaju veterinarske i fitosanitarne inspektore, ali i status stalne granične inspekcijske postaje, a da pri tome zajedno imaju manje hladnjača negoli Split!? Novom strategijom upravo su ta dva porta pobrala teretno “slatko vrhnje”, pa će se specijalizirati kao luke za kontejnerski, tekući i sipki teret.

Iz Vlade najavljuju usvajanje akcijskog plana za provedbu nove Strategije pomorskog razvitka i integralne pomorske politike, uključujući rokove provedbe i financiranje. Usprkos tome, ako je suditi po odgovoru koji smo dobili iz Ministarstva pomorstva, nova strategija je fakultativne, neobvezujuće naravi.

Ministarstvo: Šansa za razvoj
- U odnosu na utvrđenu specijalizaciju luka navodimo kako nije točna tvrdnja da je istim ciljem strategije uskraćena mogućnost specijalizacije luke Split u prekrcaju brodskih tereta ili neke druge specijalizacije već je precizno naglašeno: “Ova specijalizacija ne priječi gospodarskim subjektima koji imaju ili će steći koncesiju za gospodarsko korištenje u luci otvorenoj za javni promet da ubuduće razvijaju luku i u nekom drugom obliku, međutim specijalizacija takve i takvih luka primarno će biti u obvezi ovlaštenika koncesije, a ne lučke uprave, odnosno državnog proračuna“ - pojašnjavaju iz resornog ministarstva u kojem nam, ako već piše to što piše u Strategiji, ipak nisu odgovorili čemu uopće donošenje neobvezujućeg dokumenta.

Po novoj viziji pomorskog razvoja izgleda da bi pomorski Split trebao živjeti samo do kruzing turizma. Još kad bi nam ljeto trajalo cijelu godinu...

Piše: Denis Krnić

Bruxelles uvodi inspektore
Neslužbeno doznajemo da je Ministarstvo poljoprivrede dalo “zeleno svjetlo” da Split dobije status stalne granične inspekcijske postaje, a konačnu riječ dat će Europska komisija. Status postaje u odnosu na aktualnu pomorsku strategiju ne mijenja ništa, ali svakako će povećati tržišnu konkurentnost Sjeverne luke. U Bruxellesu smatraju da jadranske luke trebaju biti konkurentnije u odnosu na dokove sjeverne Europe, jer imaju zemljopisnu i tržišnu prednost kad su u pitanju brodovi koji prolaze kroz Sueski kanal.

Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved