Crne brojke
21.7.2014. 9:33:45h
Iznajmljivači na crno zaradit će milijune, a nitko ih neće kazniti!
Iako smo već odavno ušli u turističku sezonu, u kojoj nas je do sada posjetilo gotovo četiri milijuna turista, doslovno ni jedan nadzor nad nelegalnim radom i neregistriranim obavljanjem turističkih usluga nije obavljen!
Ramón / flickr.com

Iako smo već odavno ušli u turističku sezonu, u kojoj nas je do sada posjetilo gotovo četiri milijuna turista, doslovno ni jedan nadzor nad nelegalnim radom i neregistriranim obavljanjem turističkih usluga nije obavljen!

Niti se kontrolira rad “na crno” u ugostiteljstvu i iznajmljivanju, niti je ijedan turističko-ugostiteljski objekt zatvoren na 30 dana zbog ilegalnog rada. To se jednostavno ovog ljeta ne radi, to više nije u modi jer je novom, potpuno nepripremljenom i neorganiziranom transformacijom nekadašnjeg Državnog inspektorata u desetak nepovezanih inspekcija, taj zadatak još uvijek – nedodijeljen.

Vjerovali ili ne, u zemlji s oko pola milijuna kreveta u privatnom smještaju, s oko dvadesetak tisuća manjih i većih kafića, restorana, zalogajnica, s oko 200 tisuća postelja u hotelima, ove godine nitko ne kontrolira legalnost njihova rada. Točnije, one legalne i registrirane koji rade po zakonu kontrolira i posjećuje barem šest različitih inspekcija koje su podijelile dosadašnje kontrole. One druge, koji rade na crno, bez dozvola, ilegalno i bez registracije, ne kontrolira nitko.

Iako zvuči nevjerojatno, doista je tako jer u šlampavo i diletantski odrađenoj transformaciji inspekcijskih službi, koja je zaživjela s prvim danom ove godine, nitko se ozbiljno i odgovorno nije pripremio da novi ustroj uskladi sa zakonskim aktima koji nemaju veze s novouspostavljenim inspekcijama.

Zakoni su, naime, doneseni dok je postojao Državni inspektorat i u njemu inspektori za pojedina područja, a novi ustroj je potpuno promijenio nadležnosti inspekcija koje se više ne podudaraju sa zakonima i propisima koji su još uvijek na snazi. Tako je po novom ustroju inspekcijski nadzor nad neregistriranim obavljanjem ugostiteljske djelatnosti i pružanjem ugostiteljskih usluga u turizmu, odnosno radom na crno, dobila u nadležnost Carinska uprava.

I ne bi tu bilo ničeg spornog da carinici to i rade. Ali, oni u proteklih sedam mjeseci nisu obavili ni jednu kontrolu nelegalnog rada jer u članku 40. Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti izrijekom piše kako “turistički inspektor može zabraniti obavljanje ugostiteljske djelatnosti pravnoj ili fizičkoj osobi ako ih obavlja bez odobrenja...”. Isto to piše i u Zakonu o pružanju usluga u turizmu, i to u članku 58., koji također kaže da turistički inspektor usmenim rješenjem može zabraniti rad na najmanje 30 dana...

Sabor na odmoru

Kako carinici koji bi se trebali baviti kontrolom ilegalnog rada tvrde da oni nisu turistički inspektori, a Turističkoj inspekciji je taj dio posla oduzet iz nadležnosti, već mjesecima taj dio posla ne obavlja – nitko. Sabor je otišao na poduži godišnji odmor, pa se do jeseni ne mogu očekivati nikakve promjene zakona.

U “špici” turističke sezone još uvijek se tako čeka Uredba Vlade RH kojom bi se ukinula upravna mjera da turistički inspektor može zabraniti obavljanje nelegalne djelatnosti, a dok se to ne dogodi, nikome ništa, odnosno iznajmljivači na crno će okrenuti milijune kuna zarade, a država zabilježiti milijunsku štetu zbog neplaćenih pristojbi i poreza.

Turistička inspekcija, i da hoće, nema ovlasti za nadzor nad ilegalnim radom jer su joj to novim ustrojem oduzeli, a carinici koji su to dobili u nadležnost, to ne žele raditi jer u zakonu piše da to rade turistički inspektori... I ludilu nema kraja.

Kolovoz pred vratima

Prijašnjih godina u ovo vrijeme izvješćivali smo o stotinama prijava, kazni, zatvaranja objekata i drugih mjera koje je istodobno na priobalju provodilo i do 700 inspektora u turističkoj sezoni, naplaćujući milijunske kazne koje su išle u državni proračun. Hoće li netko odgovarati zbog “reorganizacije”, koja ni sedam mjeseci nakon stupanja na snagu ne daje nikakve rezultate osim nereda i kaosa u svim turističkim područjima, ostaje vidjeti. Baš kao i to kada će Vlada promijeniti sporni zakon i poslati carinike na teren. A kolovoz je pred vratima.

Piše: Ružica Mikačić
Link na originalni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved