Zagreb
Skupo
16.7.2014. 21:51:03h
Čak i knjigovođe plaćaju članarinu TZ-u Zagreba
Zagreb ulazi u najviši turistički razred – A – pa je stoga i među najskupljima za bavljenje turizmom
Ken Teegardin / flickr.com

Turistička destinacija u kojoj posjetitelji ostaju samo dan-dva, tranzitno mjesto do mora..., titule koje je naš glavni grad prije zaradio, sa sve većim brojem turista počinju se mijenjati. Posjetitelji sada prosječno ostaju dulje nego lani. Tako je u prvih pola godine u Zagrebu boravilo ukupno 378.588 gostiju, a ostvarena su 665.694 noćenja, što je porast od 10 posto u dolascima te osam posto u noćenjima.

Prihodi i od članarina
Turistička zajednica grada Zagreba time će ove godine ostvariti i veći prihod u odnosu na 2013., odnosno planiranih 68,270.000 kuna. TZ grada Zagreba financira se iz boravišnih pristojbi, članarina koje uplaćuju svi koji su povezani s turizmom, te od sredstava koja su prebacili iz prethodne godine.

- Boravišna pristojba iznosi sedam kuna po danu i donosi oko 10 posto ukupnih prihoda TZGZ-a, a velik dio, čak 80 posto, čine članarine - kazala je glasnogovornica TZGZ-a Darja Juzbašić. Visina članarine tako ovisi o turističkom razredu naselja u kojem je sjedište tvrtke koja je plaća, o skupini u koju je razvrstana djelatnost, te o stopi na ukupni prihod.

S obzirom na to da Zagreb spada u najviši turistički razred - A - koji je ujedno i najviši po svom značenju za turizam, uračunavši ukupan prihod pojedine tvrtke, glavni je grad i jedan od najskupljih po pitanju bavljenja turizmom. Članarinu će tako platiti svatko tko je na bilo koji način povezan sa tom granom, pa čak i onaj tko se bavi trgovinom motornim vozilima, frizeri i saloni za uljepšavanje, pa i oni koji se bave računovodstvenim, knjigovodstvenim i revizijskim djelatnostima. No najviše, s obzirom na vlastite prihode, kažu u TZGZ-u, za članarine isplaćuju telekomunikacijske tvrtke.

Iznajmljivača ima 506
Privatni iznajmljivači i hostelijeri najviše su se pak aktivirali prethodnih godina. Zagreb tako ima oko 12.500 postelja, a postoji 881 apartman i soba s 1988 postelja u vlasništvu 506 iznajmljivača. Hostela je 37, a hotela 52. Operativnim marketinškim planom za razdoblje 2011.- 2016. određuje se i smjer razvitka turizma.

–Turistički potencijal bit će još više iskorišten nakon realizacije novog terminala Zračne luke Zagreb i gradnje kongresnog centra - kazala je direktorica TZGZ-a Martina Bienenfeld.

Piše: Petra Balija

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved