Pula
20.8.2013. 3:42:02h
Končaru dosta čekanja, traži zeleno svjetlo za početak radova
Danko Končar konačno bi ove jeseni mogao započeti grube radove na svojoj budućoj marini kraj Pule, što će biti čak godinu i pol od kad je od Vlade dobio koncesiju za pravo građenja na lokaciji Sveta Katarina Monumenti, no u investiciju nije mogao krenuti jer je nedugo potom lokacija proglašena kulturnim dobrom.
tolomea / flickr.com

Danko Končar konačno bi ove jeseni mogao započeti grube radove na svojoj budućoj marini kraj Pule, što će biti čak godinu i pol od kad je od Vlade dobio koncesiju za pravo građenja na lokaciji Sveta Katarina Monumenti, no u investiciju nije mogao krenuti jer je nedugo potom lokacija proglašena kulturnim dobrom.

Naime, kako neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik, investitor je od Vlade ovog ljeta zatražio da mu se omogući provedba investicije na pomorskom dobru u fazama, što bi mu omogućilo da s investicijom započne odmah, dok se rješava papirologija za iduću fazu.

Njegovim prijedlogom, koji je u skladu sa svim zakonima i propisima RH i prema mišljenju Končarova tima zapravo je optimalno rješenje, trenutno se bavi nekoliko ministarstava, od Ministarstva prometa i pomorstva, Ministarstvo graditeljstva te Ministarstvo turizma. Investitor bi u roku od par tjedana trebao dobiti odgovor, koji bi za ovaj projekt trebao biti presudan, jer kako doznajemo Končar pri kraju je sa strpljenjem.

Ulaganje u lokaciju Sveta Katarina - Monumenti trebalo je biti prva etapa turističkog megaprojekta Brijuni rivijera koji se godinama priprema, no za sad bez ijednog konkretnog rezultata. Temeljem natječaja, Vlada je Končarovoj tvrtki Kermas Vod Četiri u travnju 2012. godine dala koncesiju na pomorsko dobro na lokaciji otok Sveta Katarina - Monumenti u Puli. Koncesija je dana na 50 godina, uz godišnju koncesijsku naknadu od 2,20 kuna po četvornom metru te 2,10 posto od ukupnog godišnjeg prihoda. Končar je tad najavio ulaganje od oko 30 milijuna eura u dvije nautičke luke, 16 milijuna eura u hotel i druge ugostiteljsko-turističke sadržaje, a u planu je bilo zapošljavanje 160 radnika.

Prema natječaju, na lokaciji Sv. Katarina - Monumenti predviđene su dvije marine ukupnog kapaciteta 550 vezova u moru i 1200 suhih vezova, s pripadajućim sadržajima, te hotel s 4 do 5 zvjezdica, kapaciteta 200 kreveta, te kompleks mješovite namjene javnih sadržaja s gastronomskim centrom. Nekoliko dana nakon Vladine odluke pokazalo se da je kopneni dio lokacije Ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom, što je pomrsilo račune investitoru, jer mijenja projekt i poskupljuje ulaganje.

Piše: Marija Crnjak
Link na puni članak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved