Poreč, Pula
19.8.2013. 10:48:14h
Delegacija kineskog Shenzena u Istri
Delegacija kineskog grada Shenzhena, koju predvodi direktor administracije za kulturu, sport i turizam Yue Chuanjiang, susrela se danas u porečkom hotelu Palazzo s predstavnicima Istarske županije, na čelu sa zamjenikom župana Miodragom Čerinom.
glasistre.hr

Delegacija kineskog grada Shenzhena, koju predvodi direktor administracije za kulturu, sport i turizam Yue Chuanjiang, susrela se danas u porečkom hotelu Palazzo s predstavnicima Istarske županije, na čelu sa zamjenikom župana Miodragom Čerinom. Gosti iz Kine prvi su put posjetili Hrvatsku. Uz Poreč i Istru, koje su razgledali u posljednja četiri dana, dosad su imali prigodu vidjeti Plitvička jezera, a sutra će u 10.30 sati svoj grad predstaviti u hotelu Westin u Zagrebu.

- Našim je gostima posebno zanimljiva upravo Istra, što nije čudno budući da su zainteresirani za turizam, kulturu i sport. Ovom smo prigodom dogovorili prve korake za uspostavljanje prijateljstva i suradnje na tim područjima, mada smo razgovarali i o mogućnostima u tekstilnoj industriji. Kina i posebno Shenzhen, grad s više od deset milijuna stanovnika, jako su nam zanimljivi te očekujemo da će se Istra nakon ovog susreta više otvoriti za to tržište, rekao je Čerina te najavio uzvratni posjet. Uz njega su bili županijski pročelnici za kulturu i turizam te direktor županijske Turističke zajednice.

Yue Chuanjiang rekao je da su zadivljeni onim što su dosad vidjeli. "Istra je prelijepa, a njeni su ljudi izuzetno ljubazni. Želja nam je da je posjete brojni turisti iz našeg grada, a građane Istre i Hrvatske pozivamo u Shenzhen," poručio je. Za ovaj susret i zbližavanje Istre i Shenzhena zaslužna je predsjednica Hrvatsko-kineskog kulturnog centra i poduzetnica Liu Pilato Liying, Kineskinja koja već dugi niz godina živi i radi u Poreču.

Shenzhen je najmlađi kineski grad, tu je titulu dobio 1979., a godinu kasnije je proglašen posebnom gospodarskom zonom, prvom u Kini. Danas se predstavlja kao zanimljiva turistička destinacija koja nudi romantičnu obalu, tematske parkove, kulturne inovacije, sport, razonodu i privlačnost metropole, grad parkova i golfa te središte inovacija, dizajna i mode. Smješten je na obali Tihog oceana, uz istočnu obalu Biserne rijeke u blizini Hong Konga.

U posljednjih je 30 godina iz malog ribarskog sela izrastao u velegrad s više od 10 milijuna stanovnika na 1.953 četvorna kilometra, postajući simbolom brzog rasta i kineskog gospodarskog čuda. Godišnje ga posjećuje više od devet milijuna turista, koristeći i činjenicu da je jedini grad u Kini s kopnenim, pomorskim i zračnim graničnim prijelazom, a 2010. ga je New York Times uvrstio kao 31. svjetsku destinaciju koju treba posjetiti.

Prošle je godine zabilježio 12 milijuna noćenja, a tri milijuna njegovih građana turistički je putovalo u inozemstvo. Lani je njegov ukupni BDP prešao 200 milijardi dolara, po čemu je četvrti u Kini, a prvi po BDP-u po stanovniku.

Piše: K. FLEGAR

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved