Mali Lošinj
Ulaganja
8.7.2014. 10:34:56h
Krećemo s gradnjom golf-igrališta i zračne luke na Lošinju
Prema najavama, vjerujemo da će ova sezona biti nešto bolja u odnosu na lanijsku
ornello_pics / flickr.com

BRD je izašao iz Jadranke s Malog Lošinja, odnedavno su vlasnici Rusi, a i dalje se planira obnova hotela, gradnja golf-igrališta, aerodroma. O tome govori Sanjin Šolić, predsjednik uprave Jadranke.

Koliko vam je nazočnost EBRD-a pomogla u ostvarivanju poslovnih planova?

EBRD nam je puno pomogao, zajednički smo upravljali hotelima i napravili plan ulaganja od 80 do 85 milijuna eura. Taj svježi novac EBRD-a omogućio nam je 2008. da počnemo povećavati kvalitetu svojih hotela. Uz provedbu ulaganja, mi smo u tih šest godina proveli reorganizaciju i unaprijedili svoje poslovanje. Međutim, kao što znate, EBRD posluje po principu da ulazi u neki projekt, radi na podizanju tvrtke pet do sedam godina i tada izlazi iz vlasništva. Pritom ima pravo tražiti strateškog partnera, međutim, isto tako i mi imamo pravo prvokupa. Ne želeći čekati izlazak EBRD-a, počeli smo polako tražiti daljnji put i u poslovnom se svijetu znalo da tražimo strateškog partnera. Pronašli smo ga početkom ove godine u Beta Ulaganjima.

Čiji ruski kapital stoji iza njih? Kako surađujete?

Osnivač i vlasnik Beta Ulaganja je UK Promsvyaz, jedno od vodećih društava za upravljanje investicijskim fondovima u Ruskoj Federaciji. Društvo UK Promsvyaz upravlja i jednim od vodećih mirovinskih fondova u Rusiji te je u stopostotnom vlasništvu Promsvyazbanke, jedne od najvećih ruskih banaka. Suradnja s novim vlasnicima je dobra, o čemu najbolje svjedoči nedavno provedena dokapitalizacija.

Dokapitalizacijom ste zadali i nove ciljeve i planove, što se konkretno obnavlja?

Dokapitalizacija omogućava završetak investicijskog ciklusa koji je počeo 2008., ali i započinjanje nekih novih projekata poput rekonstrukcije lošinjskog aerodroma. Ukupna razina investicija članica Jadranke grupe u 2014. premašuje iznos od 60 milijuna eura. Najviše od tog iznosa, oko 50 milijuna, otpada na rekonstrukciju hotela Bellevue. Do kraja sezone potpuno ćemo sagledati zonu turističkog naselja Punta u Velom Lošinju i odlučiti se hoćemo li početkom jeseni početi i koji od tri novoplanirana zahvata u toj zoni. Riječ je o nadogradnji postojećeg hotela, izgradnji trga, podzemnih garaža i rekonstrukciji zabavnog centra, gradnji novog aparthotela pokraj bazena.

Osim hotela, plan je i gradnja golf-terena, a ono što je izazvalo najviše pozornosti jest gradnja zračne luke. U kojoj su fazi pojedini projekti?

Za projekt golfa na lokaciji Matalda (Punta Križa) na Cresu s Krčkom smo biskupijom pred potpisivanjem dugogodišnjeg najma terena. Osim dva vrhunska golf-terena s po 18 rupa, bit će tu i jedan hotel kapaciteta do stotinjak soba te vile za igrače. Ključan problem trenutačno je Županijski prostorni plan koji golf-teren predviđa na drugoj lokaciji. Što se tiče zračne luke, mi je vidimo kao ključan faktor cijele priče o daljnjem razvoju turizma na Lošinju jer već sada zbog problema prometne povezanosti gubimo goste. Vrijednost investicije je oko 30 milijuna eura i trenutačno smo u pregovorima s izvođačima radova. Dio terena u privatnom je vlasništvu građana, dio je u vlasništvu države, a dio je gradski. Zato sam u razgovorima u nadležnim ministarstvima nastojao da nam se pomogne da se to zemljište stavi u funkciju. Bitno nam je da je projekt proglašen strateškim interesom za državu jer omogućava izvlaštenje uz pravednu naknadu, a time i lakšu provedbu projekta.

Koliko vam je pomogao Zakon o strateškim ulaganjima, ali i općenito zalaganje Vlade i AIK-a oko što brže realizacije?

Naišli smo na punu podršku na svim projektima, ali kad realizaciju spustite na „niži nivo“, već nailazite na komplikacije i birokratiziranje. Imamo podršku Grada i siguran sam da ćemo uz daljnju potporu nadležnih ministarstava probijati sve barijere.

Turistička sezona je počela, jeste li zadovoljni popunjenošću i kakve su najave do kraja ljeta?

Da. Zadovoljni smo realizacijom u prvih šest mjeseci, osobito uzmemo li u obzir da radimo sa smanjenim hotelskim kapacitetom zbog investicije u Bellevue. Ove godine u hotelima bilježimo desetpostotno povećanje noćenja gostiju iz Skandinavije, a u kampu je jednako, bez obzira na nepovoljne vremenske uvjete.

Može li se već sada predvidjeti hoće li sezona biti bolja u odnosu na lanjsku?

Prema sadašnjim najavama, vjerujemo da će ova sezona biti nešto bolja u odnosu na prošlogodišnju.

Piše: Lidija Kiseljak

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved