Osijek
Turizam u Osijeku?
29.6.2014. 10:21:09h
U šest mjeseci Grad će od ljetnih terasa zaraditi milijun kuna
Ljeto je i kalendarski počelo, pa se može očekivati kako su svi ugostitelji, koji su to naravno i htjeli, svoju ponudu upotpunili posluživanjem pića na otvorenom - terasama. Odnosno na javnim površinama koje su morali zakupiti od Grada.
Sebastiaan / flickr.com

Ljeto je i kalendarski počelo, pa se može očekivati kako su svi ugostitelji, koji su to naravno i htjeli, svoju ponudu upotpunili posluživanjem pića na otvorenom - terasama. Odnosno na javnim površinama koje su morali zakupiti od Grada.
A do ovog ponedjeljka gradska je administracija ukupno odobrila 147 zahtjeva za postavljanje terasa. Iz nadležne službe pedantno će izvijestiti kako ukupna površina postavljenih terasa iznosi 5.753,47 četvornih metara.
- Najmanja površina postavljene terase iznosi 6,60, a najveća 291 kvadrat - izvijestit će dodatno Alen Prnjat, pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo, komunalno-stambeno gospodarstvo, promet i zaštitu okoliša te mjesnu samoupravu.
Cijena zakupa kreće se, po kvadratu iznajmljene površine i u mjesečnim intervalima, ovisno o gradskoj zoni, počev od 12 kuna za posljednju, petu, pa do 27 kuna za prvu zonu. To bi značilo da se u gradsku blagajnu s ove pozicije, prosječno, mjesečno uprihoduje 150 tisuća kuna. Odnosno za šest mjeseci, koliko su na snazi ove cijene, to je gotovo milijun kuna. Usporedbe radi, za udžbenike koje će gradska uprava pokloniti svih osječkim osnovnoškolcima potrebno je namaknuti sedam milijuna kuna.
- No, nisu svi koji su tražili zahtjev i dobili odobrenje. Naime, 37 podnesenih zahtjeva za postavljanje terase je odbijeno zbog postojanja dugovanja prema Gradu Osijeku - upozorit će Prnjat. Zanimljivo, prvi put unatrag cijelog niza godina, na jednom od najljepših, pa tako i ugostiteljima najpoželjnijih mjesta za terasom - onom uz promenadu dogodilo se i da su dva prostora ostala prazna. I dok će jedni to komentirati kako je riječ o neriješenim vlasničkim odnosima, drugi su mišljenja kako se vlasnicima zbog najave početka radova na sjevernom kolektoru, a što će značiti raskopavanje promenade, jednostavno nije isplatilo ući u investiciju uređenja terase. Uostalom na utvrđeni iznos zakupnine zakupci su dužni platiti i pripadajući gradski porez u visini deset posto zakupa zemljišta.
Zanimljivo je, kada je Osijek u pitanju, navika ispijanja na terasama proširila se i izvan ljetne sezone. Sve je više grijanih terasa, ove zime evidentirano ih je bilo 50-ak.
Uostalom za prošlogodišnjeg nacionalnog skupa arhitekata u Osijeku, Hrvoje Hrabak, predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata, pomalo ljubomorno je konstatirao kako zahvaljujući terasama, Osijek cijele godine uživa u “mediteranskoj kvaliteti života na ulici”.

Piše: Dario Kuštro

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved