Vukovar
Iz zla, dobro...
1.1.2016. 9:59:35h
Nova prilika za Vukovar – ratni turizam
Građani iz cijele Hrvatske, kao i iz inozemstva, ističe, rado dolaze u Vukovar kako bi se izbliza upoznali s mjestima stradanja, posjetili Memorijalno groblje ili neki od spomen domova, bolnicu, fotografirali se kod Vodotornja…
Ian Bancroft / flickr.com

U vrijeme kada je uništeno gotovo cjelokupno gospodarstvo, što rezultira i visokom stopom nezaposlenosti te odlaskom mladih ljudi, pred Vukovarom se otvara nova velika prilika za iskorak – ratni turizam.

– U gradu vjerojatno više nikada neće postojati gospodarski giganti poput Borova ili Vuteksa, ali zato bi ratni turizam mogao postati naša nova velika tvornica. To je golemi potencijal koji gotovo nismo ni počeli

koristiti, a kroz njega bismo mogli ponovno pokrenuti kotačić razvoja – tvrdi Zoran Šesto, vlasnik obiteljske destinacijske turističke agencije Danubiumtours.

Građani iz cijele Hrvatske, kao i iz inozemstva, ističe, rado dolaze u Vukovar kako bi se izbliza upoznali s mjestima stradanja, posjetili Memorijalno groblje ili neki od spomen domova, bolnicu, fotografirali se
kod Vodotornja…

– Kolika je šansa Vukovara u okviru ratnoga turizma govori i podatak da grad godišnje posjeti i do 150.000 turista. Pritom treba znati da se sadašnji oblik ratnoga turizma razvio više slučajno i zbog truda nekih
ljudi i udruga koji nisu dozvolili da se stradanja dijela grada ili građana zaborave. Sve se odigravalo stihijski, kako se i danas većinom odvija – tvrdi Šesto.

Za nastavak razvoja ove vrste turizma u Vukovaru predlaže dodatno povezivanje i stvaranje jednog zajedničkog proizvoda, kao i iskorištavanje ostalih turističkih potencijala grada i okolice. Ukazuje na vinske ceste,
tradicionalna seoska gospodarstva, biciklističke rute, Dunav, Vučedol, gastroponudu, blizinu Iloka…

– Niz je tu mogućnosti, ali ništa ne ide preko noći. Potrebna je dodatna edukacija, programi, ali i značajnija podrška i pomoć Grada, Županije, kao i države. Imamo izbor ostati na ovome što imamo sada ili napraviti nešto puno više, jedan jedinstven turistički proizvod – ističe Šesto.

I Zdravko Komšić, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koje je 2005. godine otvorilo Spomen dom na Ovčari, slaže se da je do razvoja ratnog turizma u Vukovaru došlo slučajno, ali i da je to velika prilika za cijeli grad.

– Treba u cijelu priču krenuti sustavno i ozbiljno. Samo Spomen dom na Ovčari godišnje posjeti oko 120.000 ljudi. Ogromne su tu brojke i još veći potencijal koji čeka – ističe Komšić.

Vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček, pak, najavljuje snažniji i konkretniji angažman grada u razvoju ratnoga turizma. Kaže kako grad aktivno surađuje u projektu Ministarstva branitelja, u okviru kojega će svi osnovci iz Hrvatske dolaziti organizirano u Vukovar, ali i kako će poduzeti dodatne napore da se turisti s kruzera zadrže u gradu.

– Vjerujem u bolje sutra ratnog turizma u Vukovaru – zaključuje Pavliček.

Lokacije:

* Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata

Smješteno je na izlazu iz Vukovara. Na tom je mjestu poslije rata ekshumirano 938 posmrtnih ostataka koji su obilježeni bijelim križevima. Grobljem dominira brončano spomen-obilježje s vječnim plamenom.

* Vojarna 204. vukovarske brigade

Danas je Memorijalni centar Domovinskog rata, u kojemu je prikazana tromjesečna obrana Vukovara te naoružanje koje je korišteno u obrani, uključujući niz svjetskih unikata. U podrumskom dijelu prikazano je kako su izgledali logori u Stajićevu i Begejcima.

* Spomen-dom Ovčara

Otvoren je 2005. godine i od tada ga redovito posjećuju brojne učeničke ekskurzije i turisti. Taj prijeratni hangar VUPIK-a bilo je mjesto gdje su iz bolnice odvedeni ranjenici i civili koji su ubrzo bili surovo ubijeni.

* Mjesto masovne grobnice na Ovčari

Nalazi se na svega nekoliko stotina metara od Spomen-doma. Tu su ranjenici i civili traktorom dovoženi do unaprijed iskopane rupe u zemlji i zatim strijeljani u više skupina. Na mjestu masovne grobnice ekshumirano je 200 tijela, od kojih su 193 identificirana.

* Vodotoranj

Jedan je od simbola obrane Vukovara, ali i Domovinskog rata. Na njemu su i dalje vidljive stotine oštećenja od granata i gelera. Bit će konzerviran i ostavljen da trajno svjedoči o ratnim stradanjima.

* Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti

Otvoren je 2011. godine. U zgradi nekadašnje pošte nalazilo se zapovjedništvo obrane ovoga dijela grada. Zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake, a u središtu doma je ponor s kupolom uništenog tenka bivše JNA. Na zidovima su ispisana imena svih poginulih pripadnika 204. vukovarske brigade. Na 12 videoekrana u zidovima mogu se vidjeti ratne fotografije i snimke ratnih događanja te čuti ratna izvješća i podaci o svakom poginulom pripadniku brigade. Ispred je bista Blage Zadre, a pored nje tenk.

* Mjesto sjećanja – vukovarska bolnica

Nalazi se u podrumu vukovarske bolnice u kojoj je 1991. godine bilo organizirano liječenje ranjenika i civila. U prostorijama se mogu vidjeti uređaji koji su korišteni pri liječenju te video o razaranjima grada i
bolnice, a na zidovima pročitati sjećanja na svaki pojedini dan obrane s podacima o broju ranjenih i mrtvih.

* Kameni križ na ušću Vuke u Dunav

Postao je jedan od prepoznatljivih spomenika u Vukovaru. Smješten je u samom središtu, a podignut je u travnju 1998. za sve one koji su svoj život dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Na njemu je glagoljicom uklesano “Navik on živi ki zgine pošteno”.

* Gradski muzej

Nakon višegodišnje obnove konačno je ove godine otvoren za sve korisnike. U prostorijama muzeja izložena je prošlost grada, uključujući niz fotografija koje podsjećaju na stari Vukovar, njegove stanovnike i običaje.

* Muzej u sklopu tvrtke Borovo

U ovome prostoru izloženi su primjeri naoružanja i drugih ratnih sredstava koja su se proizvodila ili popravljala u tvrtki. Tu su imena i fotografije djelatnika Borova koji su bili angažirani na ovim poslovima.

* Spomenik ubijenim redarstvenicima u Borovu Selu

Podignut je u spomen na 12 redarstvenika koji su ubijeni 2. svibnja 1991. godine, kada su uletjeli u zamku.

Piše: Branimir Bradarić

Korisni linkovi:
WIKI - Ratni turizam - definicija, nastanak, razvoj i podjela

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved