Zadnje prase na svirali
7.7.2015. 16:20:36h
STRANA TURIZMA KOJA VAM NE PADNE NA PAMET: Ovo je tajni dragulj hrvatskog turizma i nikako da zabljesne!
"Tek prije mjesec dana je donesen Akcijski plan za zdravstveni turizam, no bojim se da će završiti kao i strategija koje se nitko nije držao. Problemi zdravstvenog turizma su isti kao i problemi klasičnog turizma. Jedan ministar vodi jedan dio turizma, drugi vodi nešto treće. Ispada da ja stalno kritiziram Lorencina, ali u hrvatskom turizmu nema sinergije i vladao kaos", tvrdi Herak
Aparthotel Arabella**** - Nauders / flickr.com

Turizam je bez konkurencije najperspektivnija grana hrvatskog gospodarstva te sačinjava čak 16 posto hrvatskog BDP-a. Međutim, tek dva posto svega što hrvatski turizam zaradi čini takozvani “zdravstveni turizam”, što je kranjnje zabrinjavajuće jer nema ni jedan očiti razlog zašto bi moralo biti tako.

Međutim, prema nama dostupnim podacima, Hrvatska je u 2012. godini imala svega 200 000 noćenja od zdravstvenog turizma. To je posebno bolan podatak jer je jedna Slovenija u istoj toj godini imala čak 2.8 milijuna noćenja pa ostaje samo pitati kako je to moguće? U početku smo mislili da je možda problem u cijeni, ali ispostavilo se da su zdravstveno-turističke usluge u Sloveniji čak skupolje od onih u Hrvatskoj. Nije problem u manjku kapaciteta jer je Slovenija manja, a Hrvatska ima i velik broj specijalnih bolnica u državnom vlasništvu koji uz klasične bolničke usluge nudi usluge nude i one turističke. Wellness, spa, masaže, terapije rehabilitacije, liječenje kroničnih oboljenja u toplicama….Sve to se s lakoćom može naći u hrvatskoj turističkoj ponudi, no iz nekog razloga, tek preko ljeta se popuni oko 60 posto ukupnih kapaciteta za zdravstveni turizam.

“Zdravstveni turizam, zadnje prase na svirali”
Nažalost, čini se da hrvatski zdravstveni turizam nije dovoljno dobro prezentiran inozemnoj javnosti pa još uvijek imamo slučaj da na zdravstvene tretmane najviše dolaze domaći turisti, a broj stranih turista bilježi tek polagani rast. Prema posljednjim dostupnim podacima, Hrvatska uprihodi oko 300 milijuna eura godišnje od zdravstvenog turizma,a stručnjaci kažu da bi ta brojka morala biti puno veća. No problem je, kako tvrdi bivši ministar turizma Ivan Herak, problem je ipak politički.

“Evo, tek prije mjesec dana je donesen Akcinski plan za zdravstveni turizam, no bojim se da će završiti kao i strategija koje se nitko nije držao. Problemi zdravstvenog turizma su isti kao i problemi klasičnog turizma. Jedan ministar vodi jedan dio turizma, drugi vodi nešto treće. Ispada da ja stalno kritiziram Lorencina, ali u hrvatskom turizmu nema sinergije i vladao kaos. Osim toga, mi smo se toliko okrenuli tom priobalnom turizmu da su toplice postale stoto prase na svirali. Stubičke toplice su recimo bile u logistički i razvojno jako loše stanju”, tvrdi Herak. Međutim, čini se da i poduzetnici muku muče s ulaganjima u ovu granu turizma.

Previše se oslanjamo na preporuku
“Previše je dozvola za tako neki objekt, a rijetko tko se zna brendirati nakon što otvori nešto što ima veze sa zdravstvenim turizmom. Ovdje se svi oslanjaju na preporuku, a to je u nekim granama ugostiteljstva dobro, no ne kad je riječ o specijaliziranoj turističkoj ponudi. Ako u naše toplice dođe Rus zbog problema s plućima, kome će on preporučiti naše tretmane. Pa nisu svi njegovi prijatelji bolesni”, tvrdi jedan ugostitelj.

Srećom, napredak je sve vidljiviji i sve više ljudi se odlučuje dolaziti u hrvatsku na tretman. Šteta što je jako malo onih koji to znaju dobro izreklamirat, a na kraju i unovčiti.

Piše: Leo Buljan

COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved