Omiš

BROJ POŠTE: 21310
POZIVNI BROJ: 021
LATITUDE: 43.4440663
LONGITUDE: 16.6921719

Omiš je turistički grad smješten na ušću rijeke Cetine u Jadransko more. Ponuda grada vrlo je bogate te možete pogledati stare crkve, utvrde ili njihove ostatke još iz X stoljeća, ali i uživati u brojnim kafićima u mjestu, aktivnoj zabavi na vodi, zraku ili kopnu  ili na dugačkoj pješčanoj plaži.

Turistička ponuda je svakako vrlo šarolika te svoje zadovoljstvo mogu pronaći ljubitelji mirnog odmora, ali i oni željni aktivnog odmora kao što je rafting rijekom Cetinom, ribolov, slobodno penjanje, paraglaiding, odbojka na pijesku, ronjenje, tenis, mini-golf i ostale aktivne zanimacije.

Povijest Omiša na današnjem lokalitetu datira negdje u X. stoljeću poslije Krista. U antičkom vremenu naselje se nalazilo sjevernije od današnjeg grada. U srednjem vijeku osnovna "djelatnost" omišana bila je gusarenje zahvaljujući njihovim brzim i lakim brodica te je upravo po tome grad možda i najpoznatiji u Hrvatskoj povijesti. Zanimljiva je opaska da je Omiš jedan od rijetkih gradova u svijetu kojemu se Mlečani, odnosno Venecija plaćali danak za sigurnu plovidbu kroz okolna područja.

 

PREPORUČUJEMO POGLEDATI:

Gradska jezgra - Omiš je sagrađen od kamenih kuća i kućica povezanih tipičnim Dalmatinskim uličicama i trgovima. U samom gradu i bližoj okolici nalazi se osam crkava i crkvica i svakako preporučujemo posjetiti svaku od njih.

Gradska plaža - 1km duga pješčana plaža sa plitkim morem savršeno mjesto za obitelji sa manjom djecom. Na plaži se nalaze brojni ugostiteljski i sportski objekti kao što su kafići, slastičarnice, tereni za odbojku na pijesku i mnoge druge zanimljivosti.

Tvrđava Fortica - smještena na samom vrhu Omiške dinare. Ova utvrda najbolji je podsjetnik na dane kada je glavna privredna grana bila gusarstvo, a sa ovog vrha se lagano moglo nadzirati veliko morsko prostranstvo ispred Omiša. Do tvrđave se može stići dobro uređenom i označenom stazom iz samog grada za otprilike 20tak minuta hoda.

Tvrđava Mirabela - slično utvrdi  Fortica i ova je utvrda bila dio obrambenih zidina grada u vrijeme tuđinskih osvajanja. Utvrda ima 4 kata i izlaz na vrh sa kojeg se pruža predivan pogled na cijelo mjesto i okolicu.

Gradski muzej - preporučujemo svakako posjetiti i pogledati neke od vrijednih eksponata kao što su antički ostaci, ranokršćanski reljefi, izvorni pečat grada Omiša i mnoge druge znamenitosti kraja

Festival dalmatinskih klapa Omiš - jedna od najpoznatijih atrakcija svakako je i festival dalmatinskih klapa koji se svake godine održava u Omišu, a samo klapsko pjevanje uskoro će biti na popisu UNESCO-ve ne materijalne kulturne baštine.

 

SMJEŠTAJ

U garu i okolici mogu se pronaći brojni apartmani kod privatnih iznajmljivača, manji i veći hoteli, kampovi i privatne vile.

Zadnje povezane vijesti
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved