Novalja

BROJ POŠTE: 53291
POZIVNI BROJ: 053
LATITUDE: 44.5567793
LONGITUDE: 14.8825468

Novalja je starohrvatski grad  smješten u blagom zaljevu na sjeveroistoku otoka Paga u Hrvatskom Jadranu. U najnovije vrijeme Novalja je postala najpoznatija po plaži Zrće koja je sa pravom svrstana u vodeće zone ljetne zabave za mlade u Europi.
Najstariji žitelji Paga Iliri došli su na otok u brončanom  dobu; dijelovi njihovim nastambina i dalje se mogu pronaći u blizini grada Paga. U I. stoljeću prije krista na otok dolaze Rimljani koji su ostavili brojna arheološka i kulturoška nalazišta.
Hrvati dolaze na ovo područje u VII. stoljeću. Tijekom vremena otok se nalazio u sklopu Hrvatskog kraljevstva, ali se oko vlasništva nad otokom stalno vodila borba. Tijekom XI i XII stoljeća cijeli otok bio je podijeljen između komune Rab i Zadar. Novalja se nalazila u sklopu komune Rab (hrvatskog kralja Petra Krešimira IV). U razdoblju između XII i XIV stoljeća, Novalja kao i većina ostalih dalmatinskih gradova nalazila se u centru sukoba Venecije i Hrvatsko-Ugarskog kraljevstva. 
Od početaka XV. i narednih 4 stoljeća Venecija je upravljala većim dijelom otoka, sve do vremena Napoleona i propasti Mletačke republike kada ovo područje postaje bojište za prevlast  nad dalmacijom između Austrije i Francuske.  Iz ovog sukoba Austrija izlazi kao pobjednica i otok vraća pod upravljanje Veneciji.
U narednom razdoblju cijelo područje prelazilo je iz ruke u ruku raznih okupatora od Austrije do kraljevstva Jugoslavije, tijekom II svjetskog rata otok se nalazi u sklopu Nezavisne Države Hrvatske nakon čega ponovno ulazi u Jugoslaviju te je napokon oslobođen stvaranjem moderne Hrvatske države krajem XX. stoljeća.

Novalja je odlično prometno povezana sa kopnom putem trajekta na liniji Priza - Žigljen sa trajektima koji tijekom sezone voze danonoćno, ali i direktno mostom sa kopnom a južnoj strani otoka.
Mjesto je također i nezaobilazna luka za nautičare koji ovdje vole uploviti, ako ne zbog drugog razloga barem da bi natočili gorivo i uživali u gostoljubivosti lokalnih ljudi.
Najbliža zračna luka udaljene je manje od 80km u Zeminiku (Zadar) i do nje se može doći preko Paškog mosta u manje od sat vremena.

Gradski muzej u Novalji jedna je od najzanimljivijih kulturnih ustanova u kojoj se unutar muzeja nalazi i ulaz u podzemni vodovod (Taljanova buža) iz antičkog doba, koji je izgrađen još u prvom stoljeću pr. Kr. Ovaj podzemni vodovod u cijelosti je isklesan ljudskom rukom u kamenu, te se proteže dužini od 1042 metra, sa prosječnom širinom oko 60 cm. Vodovod ima 9 nadzemnih otvora, tzv. "odiha", a najviši otvor nalazi se na visini od 44 metra. Danas je ovaj antički vodovod jedna od većih turističkih atrakcija Novalje, a posjetitelji ga mogu razgledavati u dužini od oko 150 metara. U muzeju se nalaze još neki ostaci iz antike.
Svega nekoliko kilometara od Novalje, na vrhu Velo tusto čelo, nalazi se prirodni fenomen, megalitski otisak u kamenu poznat kao "Paški trokut". Trokut je istokračan, veličine 32x32x22 metara u obliku otiska glačala. Posjet ovom lokalitetu zahtijeva spretnost u hodanju po kamenjaru zbog nedostatka utabane staze. Premda fenomen nije do kraja rasvijetljen i istražen, njegov nastanak neki povezuju s pojavom NLO-a nad cijelim paškim područjem u prošlim vremenima.

Kulturna događanja u Novalji:
Novaljsko kulturno ljeto
Karneval
Fešta od maja
Novaljski fuštan
Dječji glazbeni festival Antonja
Festival pisme nakanat otoka Paga
Novaljski raspivani Božić

2006. godine grad Novalja obuhvaća 10 naselja: Caska, Gajac, Kustići, Lun, Metajna, Novalja, Potočnica, Stara Novalja, Vidalići i Zubovići. 

Zadnje povezane vijesti
COPYRIGHT!
Svi tekstovi, slike, zaštićeni trgovački znaci te sa bilo koje druge osnove zaštićeni "objekti/subjekti" zakonom o autorskim ili drugim pravima postavljeni na ovom portalu u vlasništvu su izvora koji je naveden uz određenu sliku ili tekst te su objavljeni uz odobrenje nositelja autorskih prava. Svi materijali sa izvorom Croatialink.com u vlasništvu su našeg portala i mogu se koristiti isključivo uz pismeno odobrenje uredništva portala. Korištenjem odnosno pregledavanjem našeg portala slažete se sa uvjetima korištenja portala.
PRAVNA NAPOMENA!
Portal CroatiaLink.com napravljen je u dobroj vjeri i koristite ga na vlastitu odgovornost.
©CroDodo, 2004 ~ 2024, All rights reserved